Deze pasta saus is ontstaan in het plaatsje Amatrice (Midden Italië) en is een typisch gerecht voor deze streek. De basis van de saus is Pancetta (gerookt spek) , dat veel smaak afgeeft aan een verder simpele tomatensaus en wordt geserveerd met Pecorino kaas.

Je kunt de pancetta natuurlijk ook vervangen door bijvoorbeeld ontbijtspek of katenspek. Als het kan, probeer dan of je een dikke plak kan krijgen in plaats van dun gesneden plakjes. Serveer er een groene salade bij voor de nodige vezels en vitamientjes

Wat heb je nodig

  • 300 gram pancetta
  • 3-4 eetlepels peper olie
  • 2 sjalotjes
  • 2 grote knoflooktenen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 500 gram rigatoni pasta
  • zout
  • pecorino kaas
  • 200 gram eikenblad of krulsla melange
  • 1 komkommer
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1-2 eetlepels witte balsamico azijn.

De bereiding

De bereidingstijd is ongeveer 10 tot 15 minuten

  1. Eerst gaan we de salade maken: Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een koekenpan. Schil de komkommer en snijd deze in dunne plakken (bijvoorbeeld met behulp van een kaasschaaf). Neem een kom en mix daar de sla met de komkommer en pijnboompitten in. Breng het geheel op smaak met de olijfolie en witte balsamico. De salade is klaar en mag aan de kant gezet worden.
  2. Nu is de beurt aan de Amatriciana saus: Snijd de pancetta of spek in blokjes of als iu plakjes gerbuikt in stukjes. Maak de sjalotten schoon en snipper deze samen met de knoflook. Verhit nu de peper olie in een braadpan en bak hierin de spekjes gedurende 5 minuten.
  3. Schep de spekjes uit pan en bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes en knoflook gedurende 1 minuut. Leg de spekjes op een keukenpapiertje om het ergste vet te absorberen.
  4. Pureer nu de gepelde tomaten en voeg deze toe aan de pan met sjalotjes en de knoflook en breng het geheel aan de kook. Eenmaal aan de kook draai je het vuur laag en laat je de rustig sudderen voor eenn minuut of 5.
  5. Voeg het spek weer toe aan de saus, en samen met de oregano(vers of gedroogd), en laat nogmaals 5-10  minuten sudderen.
  6. Ondertussen brenngen wij aan pan water aan de kook voor de pasta. Voeg eventueel een beetje zout(je zou ook boullion kunnen gebruiken) toe en kook de rigatoni volgens de verpakking.
  7. Giet de rigatoni af , voeg de Amarticiana saus toe en schep alles goed door. Serveer de Rigatoni all’ Amatriciana in een diep bord. Strooi daar de gerapste pecorino overheen en maak af met een takje verse oregano(het oog wil ook wat), en serveer samen met de salade.

TIP: Mocht je geen peper olie hebben, dan kun je deze ook zelf maken door in een paar pepers gaatjes te prikken en deze ongeveer een 30 minuten op laag vuur op te laten warmen in olie. De Amatriciana saus hoort net als Arrabiata saus namelijk een beetje ‘kick’ te hebben.

Buon Apetito

Een recept van: bettyskitchen.nl

  • Triangle Juliënnesnijder extra fijn van roestvrij staal

    Triangle Juliënnesnijder extra fijn van roestvrij staal

    10.99
    Bestellen
  • Triangle Spies voor grill en oven met ring 20 cm lang

    Triangle Spies voor grill en oven 20 cm lang met ring

    3.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Spatel Nylon exta flexibel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Spatel Nylon exta flexibel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Keukentang van roestvrij staal 24 cm

    Triangle Keukentang van roestvrij staal 24 cm

    8.95
    Bestellen
  • Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed

    Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed

    18.99
    Bestellen
  • Triangle 1946 Spatel exta flexibel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Spatel exta flexibel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Vallée d'Or Pouilly-Fumé AOP

    Vallée d’Or Pouilly-Fumé AOP

    Bestellen
  • F. Colin-Barollet Saint-Véran AOP

    F. Colin-Barollet Saint-Véran AOP

    Bestellen
  • Quintus Gran Reserva Cabernet Sauvignon Maipo Valley

    Quintus Gran Reserva Cabernet Sauvignon Maipo Valley

    Bestellen
  • Casa Roja Tinto

    Casa Roja Tinto

    Bestellen