Pasta Al Forno – Penne uit de oven
Ok voor de duidelijkheid dit recept is niet van mijzelf maar van Giovanni Caminita. Giovanni is een van de chef’s van de tv zender 24kitchen. Als je nou van koken een feestje wilt maken moet je naar hem kijken. Op zijn Amsterdams gezegd, ik ga helemaal stuk, wat een clown en koken dat ie kan.

Vrijwel alles wat hij kookt is authentiek Italiaans en super lekker. Dit recept is een pasta recept uit de oven (al forno) en komt dus van 24kitchen. Ik raad je aan om het filmpje bij hun even te bekijken al is het maar voor de show van Giovanni 😉

Maar Pasta Al Forno, zoals gezegd, pasta uit de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Tijd om de verschillende groentes te bereiden.

Wat heb je nodig

  • 1  ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1  wortel
  • 8 takjes selderij
  • 6 blaadjes basilicum
  • 10 el olijfolie extra vergine
  • 500 g gemengd gehakt
  • 300 ml droge witte wijn
  • 3 tl tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 700 g tomatensaus
  • 150 g doperwtjes extra fijn
  • zout
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 1  courgette
  • 700 g penne rigate
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 100 ml bechamelsaus
  • 50 g paneermeel
  • 2 bollen mozzarella
  • 2  eieren

Extra nodig

  • boter om in te vetten
  • ovenschaal
  • keukenpapier

Maak de knoflook fijn en snijd deze klein. Schil de wortelen en snijd deze in blokjes Doe de ui, knoflook, selderij en een vierde van de wortel en de basilicum in de keukenmachine en maal dit fijn. Verhit intussen de olie in een pan en fruit de gemalen ingrediënten zachtjes aan. Voeg dan het gehakt toe en bak dit tot het gehakt rul is.

Afblussen met de witte wijn en roer nu de rest van de wortelen en de tomatenpuree er door heen. Nu is het tijd om de gepelde tomaten toe te voegen, schenk deze erbij en voeg gelijk ook de erwten toe. Laat nu de saus op een laag vuur circa 30 minuten doorkoken. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Snijd nu de courgette in plakjes en bak deze om en om tot ze goudbruin zijn. Laat de courgette uitlekken op een stuk keukenpapier.

Kook nu de pasta in water met zout voor 5 minuten. Giet de pasta af en schep er enkele lepels saus, Parmezaanse kaas en bechamelsaus doorheen. Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi met de helft van het paneermeel.

Verdeel saus over de bodem van de ovenschaal en verdeel er een laagje pasta, courgette, mozzarella, saus en pasta over. Bestrooi met paneermeel en bestrijk met ei voor een mooi korstje. Bak de pasta af in de oven in circa 20 minuten goudbruin.