Ravioli is net als Tortellini een gevulde pasta. Over de herkomst van de naam gaan verschillende verhalen in het rond. Sommigen zeggen dat de naam Ravioli komt van het Genuese rabioli, wat zoveel betekent als “restant”. Zo zou de vulling van origine worden gemaakt van kliekjes van andere maaltijden. Weer anderen claimen dat Ravioli zijn  naam dankt aan het woord ravvolgere wat “inpakken” betekend. Voor allebei is wel iets te zeggen in termen van logica als je het mij vraagt.

Ravioli zijn relatief grote lapjes pastadeeg die worden gevuld met allerlei zaken als vlees, vis, kaas, groente en/of paddenstoelen.

Wat heb je nodig

400 gram basisdeeg
pastamachine(Mocht je die bezitten)
scherp mes
1 grote pan
1 theelepel zout
2 liter water

300 gram spinazie
150 gram ricotta
1 ei
1 eetlepel Parmezaanse kaas

Bereiden

De pasta

Begin met het maken van een basis pasta deeg. Aanbevolen wordt om gebruik te maken van Durum tarwe en verse eieren. Laat het deeg even rusten voor dat je het gaat uitrollen. Voor het uitrollen is het waarschijnlijk het  handigst als je een pasta machine hebt echter geen nood als je die niet hebt een deegroller werkt ook prima. Houd wel in de gaten dat het deeg niet te droog wordt anders plakt het straks niet meer als je de ravioli wilt sluiten.

De vulling

Verzeker je zelf ervan dat je de spinazie zeer goed gewassen hebt en dat deze absoluut zandvrij is. Laat de spinazie garen in bijna kokend water. Laat de spinazie goed uitlekken om zo te voorkomen dat de  Ravioli een soort spons wordt, knijp desnoods de spinazie even uit. Hak nu de spinazie fijn. Doe de ricotta in  een kom en roer deze glad, voeg nu de spinazie erbij en roer deze door de ricotta. Voeg nu ook het ei en de Parmezaanse kaas toe en roer dit ook door de mix. Maak de vulling af door het op smaak brengen met zout en peper. Plaats de vulling afgedekt in de koelkast terwijl je het deeg gaat uitrollen.

Uitrollen

We gaan er voor het gemak vanuit dat je een pastamachine gebruikt.  Uiteraard kan je het ook handmatig doen met een deegroller en een scherp mes maar dat is tijdrovend

Snijd de deegbal in stukken van ongeveer de grootte van een groot ei. Leg de stukken die je niet gebruikt onder een vochtige theedoek afgedekt weg om te voorkomen dat ze uitdrogen. Strooi wat bloem op je werkblad en kneed nu een platte plak van het deeg

Haal het deeg door de pastamachine op de ruimste stand. Vouw meerdere malen dubbel totdat er een soepele egale plak deeg ontstaat. Ga daarna stap voor stap naar een kleinere stand.

De lap deeg wordt hierdoor steeds langer en dunner. Gebruik voor ravioli de dunste stand. Zo wordt de ravioli elegant en niet te zwaar. Dit kan je natuurlijk aanpassen naar je eigen persoonlijke voorkeur. Houd ook rekening met het feit dat de pasta nog zwelt tijdens het koken.

Be-bloem nu de deeglap en vouw het een paar keer dubbel. Leg het afgedekt onder een vochtige (NIET NAT!) weg zodat het niet te veel uitdroogt.
Let Op !!Wees zorgvuldig met be-bloemen anders plakt het deeg weer aan elkaar en dat is zonde van je werk. 

Vullen en snijden

Neem een deeglap en vouw hem dubbel. Snijd de lap door op de vouwrand zodat er twee stukken ontstaan van gelijke grootte. Leg op één helft in denkbeeldige vierkanten een klein hoopje vulling. Leg de de andere helft er overheen. Je kan nu een aantal dingen doen:

 1. Snijd de vierkanten uit met een scherp mes en druk de randen dicht met je vingers of een vork. Laat niet té veel rand over want dat is niet lekker.
 2. Druk de ravioli uit met een ravioli stamper. Deze is in de betere kookwinkel te koop.

Vullen met Ravioli vorm
Gebruik je een speciale ravioli vorm dan is het leven een stuk makkelijker. Een Ravioli vorm is vaak een metalen vorm met holtes en gekartelde randen. Neem een deeglap en vouw hem dubbel. Snijd de lap door op de vouwrand zodat er twee stukken ontstaan van gelijke grootte. Leg één helft op de ravioli vorm. Vul de holtes met vulling. Leg de tweede helft er overheen en rol met de deegroller de ravioli dicht. De Ravioli wordt nu dichtgedrukt en uit de vorm gedrukt in 1 gang door de deegroller. Op deze manier heb je heel eenvoudig in één keer een hele hoop ravioli gemaakt.

Koken van de Ravioli

Het koken is heel eenvoudig. Zorg dat je een grote pan met 2 liter kokend water klaar hebt staan waar één theelepel zout aan toe is gevoegd. Leg de ravioli voorzichtig in het water zodat ze niet openbreken.

Afhankelijk van de vulling uiteraard is de pasta vrij snel gaar. Gebruik als vuistregel dat wanneer de pasta boven komt drijven dat de ravioli gaar is. Uiteraard moet je zoals het een goed kok betaamt ALTIJD proeven. De vulling dient gaar te zijn en pasta moet “beetgaar” te zijn, oftewel al dente.

Serveren

Giet de ravioli af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Dien de ravioli op in een voorverwarmde schaal. Het nadeel is dat pasta altijd vrij snel afkoelt. Omdat ravioli van zichzelf al vulling heeft wordt het minder vaak overgoten met een saus. Meestal is een beetje olijfolie en kaas voldoende. Er zijn echter ook vele recepten van ravioli met sauzen zoals tomatensaus.

 • Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

  Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • Triangle Pincet met knik multifunctioneel 15cm

  Triangle Pincet met knik multifunctioneel 15cm

  7.95
  Bestellen
 • Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

  Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

  8.49
  Bestellen
 • Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm

  Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm

  10.95
  Bestellen
 • Triangle Spies voor grill en oven met ring 25 cm lang

  Triangle Spies voor grill en oven 25 cm lang met ring

  3.95
  Bestellen
 • Triangle Essential Gevogelteschaar 10 cm vezelversterkt

  Triangle Essential Gevogelteschaar 10 cm vezelversterkt polyamide heft

  29.95
  Bestellen
 • Triangle Blikopener met vleugel

  Triangle Blikopener met vleugel

  8.49
  Bestellen
 • Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed

  Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed

  18.99
  Bestellen