Penne met Gorgonzola walnoten en peer is een klassiek italiaans pasta recept met klassieke Italiaanse smaken. De combinatie van peer, walnoten en Gorgonzola geeft precies de juiste verhouding van zoet zout en zuur aan dit gerecht. Waar wij normaal peterselie of basilicum zouden gebruiken voor de garnering doen we dat bij dit recept met bieslook wat nog weer een frisse tint aan het gerecht geeft.
Het is al gezegd Gorgonzola, peer en walnoten vormen een klassieke smaakcombinatie binnen de Italiaanse keuken. Uiteraard kun je deze smaken ook combineren met andere pasta soorten en risotto’s dat is geheel aan jou. Wij maken nu gebruik van Penne maar ongeacht waar je ook voor kiest, met deze smaken ben je verzekerd van succes! En naast dat dit gerecht erg lekker is , is het ook nog eens simpel en snel klaar.
- Voorbereiding: 10 minuten
- Bereiding: 15 minuten
- Hoeveelheid: Dit recept is voor 2 personen
Wat heb je nodig voor Penne met gorgonzola walnoten en peer ?
- 200g pasta (Penne of pasta naar eigen smaak )
- 10g boter
- 1 peer
- 1 citroen
- 200ml kookroom
- 150g Gorgonzola
- 10 walnoten
- Peper
- Zeezout
- Verse bieslook
Voorbereiding
We beginnen met het schillen van de peer, haal het klokhuis en de pitjes eruit en snijd dan de peer in gelijke blokjes. Snijd ongeveer een kwart uit de citroen en leg dit apart. Snij de of brokkel de Gorgonzola in kleine blokjes en hak ook de bieslook in kleine stukjes. Snijd of hak de walnoten in stukjes. Als je verse walnoten hebt gekocht moet je de. Gebruik een scherp mes en leg je hand over het mes om wegspringen van de walnoten te voorkomen. Anders heb je nog een extra klusje, namelijk de walnoot van de keukenvloer opvegen.
De Bereiding
Zet een grote pan water op het vuur en breng dit aan de kook. Wanneer het water eenmaal kookt voeg je een ruime eetlepel zout aan het water toe. Wil je nou meer s maak aan de pasta zelf geven dan kun je ook de pasta in bijvoorbeeld kippen of groenten bouillon koken. Kook de pasta vervolgens in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je kunt natuurlijk de pasta helemaal door en door gaar koken maar ik persoonlijk houd meer van al dente, je heb dan net iets meer bite en structuur in je gerecht, maar dat is persoonlijke smaak.
De saus maken
Neem nu een koekenpan en doe daar de boter in, verwarm de boter tot deze heet is en begint te bubbelen. Doe nu de peer bij de boter en bak de peer ongeveer 5 minuten om zo de smaak los te maken en de peer zachter te maken.
Als de peer 5 minuten op staat neem je de kwart van de citroen en knijp je deze uit boven de koekenpan. Houd je hand onder de citroen om de pitjes op te vangen. Roe het geheel door en laat nog een minuutje door sudderen.
Dan neem je de kookroom en voegt deze samen met de gorgonzola toe aan de peren. Het is belangrijk om goed te roeren om zo de Gorgonzalo te laten smeelten. Als de Gorgonzola gesmolten is dan is de saus in principe klaar, voeg de helft van de walnoten toe aan de saus zodat ook deze nog iets garing mee krijgen.
Proeven is noodzaak
Zoals elke chef behoort te doen is dit het moment om de saus te proeven en als dat nodig is om deze meer op smaak te brengen. Als het nodig is kun je altijd wat zeezout en peper toevoegen. Wees wel voorzichtig met zout aangezien de Gorgonzola ook al zout bevat en je de smaak van de saus niet wilt bederven. De saus moet in balans zijn en de smaken zoals het zoete van de peer bevatten, de zoutige uitgesproken smaak van de Gorgonzola en daar moet het frisse tegenover staan van de citroen.
De pasta en de saus hebben ongeveer de zelfde bereidingstijd nodig dus die zijn zo een beetje gelijk klaar. Giet de pasta af in een vergiet en doe deze gelijk terug in de pan. Roer gelijk de Gorgonzola saus door de pasta om plakken te voorkomen.
Serveer de pasta in een mooi diep bord en maak deze af met een garnering van gehakte stukjes walnoot en vers gehakte bieslook.
Buon appetito!
Meer recepten met Penne vind u hier
-
Triangle Vleespincet 35cm met siliconen dopjes
€17.95 Bestellen -
Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm
€8.49 Bestellen -
Triangle Zeef 15cm
€15.95 Bestellen -
Triangle Essential Gember-rasp
€21.49 Bestellen -
Triangle Zeef 23cm
€22.95 Bestellen -
Triangle Essential Gevogelteschaar 10 cm vezelversterkt polyamide heft
€29.95 Bestellen -
Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed
€18.99 Bestellen -
Triangle 1946 Spatel exta flexibel roestvrijstaal
€19.95 Bestellen