Tagliatelle met zalm is echt een heerlijk pasta gerecht. De grote smaakmaker in dit gerecht is de citroenboter. Het is wel algemeen bekend dat vis en iets van zuur zoals citroen altijd een lekker combinatie vormen. Het citroenzuur in de citroen boter haalt de smaak van de vis op maar zorgt ook voor een zomers frisse smaak aan de pasta zelf. Voor een beetje frisse bite en textuur gebruiken wij fijngehakte bieslook. Dit recept is een zeer simpel doch zeer smaakvol gerecht met echt Italiaanse smaken. Geniet van dit makkelijke en snelle recept voor heerlijke Tagliatelle met zalm.

Wat heb je nodig

  • 400g Tagliatelle
  • 4 zalmmoten van ongeveer 150 gram
  • 200g roomboter
  • 1 citroen
  • Een bosje bieslook
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zeezout

Ter voorbereiding of wat genoemd word “mis en place”

Wrijf de moten zalm in met een dun laagje olijfolie en strooi er een klein beetje zout en peper op en leg deze afgedekt aan de kant. Pers het sap uit de citroen in een kommetje en snij het bosje bieslook in mooie kleine stukjes.

Bereiding

Breng nu een pan water aan de kook voor de Tagliatelle. Als het water kookt, dan doe je eerst wat zout in de pan(dus niet gelijk zout in de pan*) en daarna de pasta. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op verpakking ‘al dente’.

Terwijl de Tagliatelle kookt, maak je de citroenboter klaar en bak je de zalm. Zet een koekenpan op het vuur en doe de boter hierin. Zet het vuur op laag en laat de boter smelten tot een mooi goudgeel geheel gedurende de kooktijd van de pasta. Dit mag vooral niet te snel gaan de boter mag dus niet bubbelen of bruin worden.

In een andere koekenpan bak je de zalm. De zalm is ingesmeerd met een beetje olijfolie, dus het is verder niet nodig om extra boter of olie in de pan te doen. Afhankelijk van de dikte van de zalm bak je deze aan beide kanten 2, 3 of 4 minuten. Daarom start je ook pas met het bakken van de zalm, zodra de Tagliatelle en de boter al op het vuur staan.

Vlak voordat de pasta ‘al dente’ is, dus proeven of op zijn Italiaans tegen de muur gooien, doe je het citroensap bij de boter in de koekenpan, zodat dit even warm wordt. Zorg dat de boter warm is en niet kokend heet want dit bederft de smaak.

Giet nu de Tagliatelle af en doe de pasta gelijk terug in de pan. Doe de citroenboter gelijk in de pan bij de pasta samen met de stukjes bieslook. Roer de boter door de pasta om te voorkomen dat deze gaat plakken. Als ook de zalm klaar is, kun dit recept voor pasta met zalm opdienen.

Pak een mooi plat bord en doe de Tagliatelle hierop. De Tagliatelle op de afbeelding is gerold met behulp van een vleesvork voor een mooie presentatie. Leg de zalm op het bord en garneer met nog een klein beetje bieslook. Geniet van dit lekkere recept voor Tagliatelle met zalm.

Buon appetito!

Bron: Alles over italiaans eten

(* Als je zout in het water gooit voor het water kookt duurt het langer voor het water aan de kook komt omdat het kookpunt van het water verhoogt wordt)