Rigatoni con Sugo di Pomodoro Invernale is een pastarecept dat in het Nederlands simpel Rigatoni met winterse tomatensaus heet. De saus voor dit pastarecept wordt in Italië gemaakt in de tijd dat de tomaten niet op hun best zijn. In de saus voor Rigatoni con Sugo di Pomodoro Invernale worden in de meeste gevallen dan ook gebruik gemaakt van tomaten uit blik omdat deze een betere smaak geven met de Soffritto dan verse winter tomaten.
Soffritto is een mengsel van gehakte ui, wortel, selderij en knoflook dat vervolgens gesauteerd word.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: ongeveer 55 minuten tot een uur
Dit pastarecept is berekend op: 6 tot 8 personen
De boodschappen
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook dun gesneden in plakjes
- Blaadjes van verse kruiden als basilicum, tijm en oregano of majoraan
- 2 x 400 gram Pomodori uit blik gesneden in blokjes
- 1 eetlepel zongedroogde tomaten pasta
- 1 theelepel kristal suiker
- ongeveer 90 milliliter droge witte of rode wijn
- 350 tot 400 gram gedroogde Rigatoni
- Vers gemalen zwarte peper
- Zout
- Grof geschaafde Parmezaanse kaas voor de garnering
De bereiding
Wij beginnen met het hakken van de ui, wortel en bleekselderij. Dit kan uiteraard met een keukenmachine maar is ook heel goed met de hand te doen. Met een keukenmachine krijg je een kleiner gesneden mengsel maar dat kan ook te klein worden. Nu gaan wij de groenten mix sauteren.
Wat is sauteren
Sauteren is een kooktechniek waarbij de ingrediënten, zoals rood vlees en groenten, onder hoge temperatuur in weinig olie in een pan en in een kort tijdsbestek worden verhit. De ingrediënten dienen veelvuldig met keukengerei gedraaid te worden, of opgeschud te worden om aanbranden te voorkomen. De kooktechniek is enigszins vergelijkbaar met roerbakken.
Voor sauteren bestaat een typische sauteerpan of sauteuse, meer gebruikelijk is een koekenpan of hapjespan.
De groenten sauteren
Verhit nu de olijfolie in een middelgrote pan of steelpan. Voeg de plakjes knoflook aan de olie toe en bak deze voor 1 a 2 minuten op een laag vuur. Voeg daarna de groenten en kruiden toe en bak deze op een laag vuur voor een minuut of 5 tot 7 of tot de groenten zacht zijn en licht gekleurd.
De saus opbouwen
Voeg dan de tomaten blokjes toe samen met de tomaten pasta en suiker. Voeg nu eventueel de wijn toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Terwijl je blijft roeren breng je de saus aan de kook en dan draai je het vuur laag. Laat de saus nu zachtjes door pruttelen voor ongeveer 45 minuten, doe dit zonder deksel op de pan. Blijf wel geregeld roeren om aanbranden te voorkomen.
De pasta koken
Terwijl de saus lekker pruttelt zetten wij een grote pan water en zout op die wij aan de kook brengen. Voeg daar de Rigatoni aan toe en kook deze vervolgens volgens e aanwijzingen op de verpakking tot deze beetgaar of al dente is.
Als de pasta klaar is gieten we die af. Doe dan de pasta in een diepe kom of schaal ( liefst wel voorverwarmd ). Proef de saus nog een keer en wanneer nodig maak je hem af op smaak met zout en peper. Giet de saus over de Rigatoni en schep alles goed om zodat alle Rigatoni bedekt is met de saus.
Garneer het gerecht met geschaafde Parmezaanse kaas en dien het gerecht direct en heet op. Tot slot kun je nog wat van de gehakte kruiden als garnering toevoegen
Buon Apetito
Meer recepten met Rigatoni kunt u hier vinden
-
Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel
€14.49 Bestellen -
Triangle Rasp voor Parmezaan met handig opvangbakje
€22.95 Bestellen -
Triangle Kruidenschaar in doos
€19.95 Bestellen -
Triangle Pincet met dubbele knik 21cm
€9.49 Bestellen -
Triangle Pincet met dubbele knik 15cm
€7.95 Bestellen -
Triangle Blikopener met vleugel
€8.49 Bestellen -
Triangle Vleespincet 30cm met siliconen dopjes
€12.49 Bestellen -
Triangle Rasp 2-zijdig met handig opvangbakje
€22.95 Bestellen