rigatoni-con-sugo-di-pomodoro-invernale

Rigatoni con Sugo di Pomodoro Invernale is een pastarecept dat in het Nederlands simpel Rigatoni met winterse tomatensaus heet. De saus voor dit pastarecept wordt in Italië gemaakt in de tijd dat de tomaten niet op hun best zijn. In de saus voor Rigatoni con Sugo di Pomodoro Invernale worden in de meeste gevallen dan ook gebruik gemaakt van tomaten uit blik omdat deze een betere smaak geven met de Soffritto dan verse winter tomaten.

Soffritto is een mengsel van gehakte ui, wortel, selderij en knoflook dat vervolgens gesauteerd word.

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: ongeveer 55 minuten tot een uur
Dit pastarecept is berekend op: 6 tot 8 personen

De boodschappen

  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook dun gesneden in plakjes
  • Blaadjes van verse kruiden als basilicum, tijm en oregano of majoraan
  • 2 x 400 gram Pomodori uit blik gesneden in blokjes
  • 1 eetlepel zongedroogde tomaten pasta
  • 1 theelepel kristal suiker
  • ongeveer 90 milliliter droge witte of rode wijn
  • 350 tot 400 gram gedroogde Rigatoni
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout
  • Grof geschaafde Parmezaanse kaas voor de garnering

De bereiding

Wij beginnen met het hakken van de ui, wortel en bleekselderij. Dit kan uiteraard met een keukenmachine maar is ook heel goed met de hand te doen. Met een keukenmachine krijg je een kleiner gesneden mengsel maar dat kan ook te klein worden. Nu gaan wij de groenten mix sauteren.

Wat is sauteren

Sauteren is een kooktechniek waarbij de ingrediënten, zoals rood vlees en groenten, onder hoge temperatuur in weinig olie in een pan en in een kort tijdsbestek worden verhit. De ingrediënten dienen veelvuldig met keukengerei gedraaid te worden, of opgeschud te worden om aanbranden te voorkomen. De kooktechniek is enigszins vergelijkbaar met roerbakken.

Voor sauteren bestaat een typische sauteerpan of sauteuse, meer gebruikelijk is een koekenpan of hapjespan.

De groenten sauteren

Verhit nu de olijfolie in een middelgrote pan of steelpan. Voeg de plakjes knoflook aan de olie toe en bak deze voor 1 a 2 minuten op een laag vuur. Voeg daarna de groenten en kruiden toe en bak deze op een laag vuur voor een minuut of 5 tot 7 of tot de groenten zacht zijn en licht gekleurd.

De saus opbouwen

Voeg dan de tomaten blokjes toe samen met de tomaten pasta en suiker. Voeg nu eventueel de wijn toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Terwijl je blijft roeren breng je de saus aan de kook en dan draai je het vuur laag. Laat de saus nu zachtjes door pruttelen voor ongeveer 45 minuten, doe dit zonder deksel op de pan. Blijf wel geregeld roeren om aanbranden te voorkomen.

De pasta koken

Terwijl de saus lekker pruttelt zetten wij een grote pan water en zout op die wij aan de kook brengen. Voeg daar de Rigatoni aan toe en kook deze vervolgens volgens e aanwijzingen op de verpakking tot deze beetgaar of al dente is.

Als de pasta klaar is gieten we die af. Doe dan de pasta in een diepe kom of schaal ( liefst wel voorverwarmd ). Proef de saus nog een keer en wanneer nodig maak je hem af op smaak met zout en peper. Giet de saus over de Rigatoni en schep alles goed om zodat alle Rigatoni bedekt is met de saus.

Garneer het gerecht met geschaafde Parmezaanse kaas en dien het gerecht direct en heet op. Tot slot kun je nog wat van de gehakte kruiden als garnering toevoegen

Buon Apetito

Meer recepten met Rigatoni kunt u hier vinden

  • Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

    Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

    9.95
    Bestellen
  • Triangle Rasp voor Parmezaan met handig opvangbakje

    Triangle Rasp voor Parmezaan met handig opvangbakje

    22.95
    Bestellen
  • Triangle Kruidenschaar in doos

    Triangle Kruidenschaar in doos

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Pizzasnijder 10 cm RVS

    Triangle Pizzasnijder 10 cm RVS

    23.95
    Bestellen
  • Triangle Essential Gevogelteschaar 10 cm vezelversterkt

    Triangle Essential Gevogelteschaar 10 cm vezelversterkt polyamide heft

    29.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Spaghetti lepel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Spaghetti lepel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Pizzaschaar in de Italiaanse kleuren 24

    Triangle Pizzaschaar in de Italiaanse kleuren 24,5 cm

    24.95
    Bestellen
  • Triangle Keukentang 38 cm van roestvrij staal

    Triangle Keukentang 38 cm van roestvrij staal

    11.99
    Bestellen
  • Villa de Adnos Utiel Requena Macabeo DOP

    Villa de Adnos Utiel Requena Macabeo DOP

    6.49
    Bestellen
  • Proefpakket verrassend rood (3 flessen)

    Proefpakket verrassend rood (3 flessen)

    17.99
    Bestellen
  • Aanbieding! Vallaresso Brunello di Montalcino DOCG

    Vallaresso Brunello di Montalcino DOCG

    17.35
    Bestellen
  • Aanbieding! AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Selection QW Niederösterreich

    AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Selection QW Niederösterreich

    8.99
    Bestellen