sugo-finto

Sugo Finto of vrij vertaald Nep Vleessaus is een Romeinse saus die is ontstaan in tijden van schaarsheid aan vlees. Vlees was in die tijd schreeuwend duur dus men ging op zoek naar alternatieven. 

De chefs moesten op zoek naar een smaakmaker voor hun sauzen. De saus miste haar vleessmaak dus bedachten de Italiaanse chefs van de tijd dat zij een beetje vet aan de saus konden toevoegen om zo toch die vlees smaak te realiseren. Voor datzelfde doel werd soms ook wel vlees bouillon gebruikt. Sugo Finto wordt ook wel de pasta saus van de armen genoemd.

De boodschappen voor Sugo Finto

  • 1 kleine ui
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handjevol verse gladde verse peterselie
  • 50 gram spekvet in stukjes gesneden
  • 60 tot 90 milliliter droge witte wijn (of meer naar smaak)
  • 500 gram rijpe Pomodori in stukjes gesneden
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

Welke pasta kies je hierbij

Dit recept is puur voor de saus maar als pasta soort zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Capelli di Angelo, dit word traditioneel bij deze saus geserveerd. Je zou ook kunnen zien voor bij Tagliarini of Taglioni het is maar net wat je lekkerder vind.

Geen vlees en toch een bite

Ook al bevat deze saus geen vlees voor de echte vlees liefhebber zou je kunnen kiezen om vooraf ingeweekte Porcini’s te gebruiken om toch nog wat extra bite te geven. Laat de Procini’s uitlekken waarna je ze nog even uitknijpt alvorens ze in stukjes te snijden. Zo heb je iets meer bite aan de saus en stel je ook de vlees liefhebbers niet teleur.

De saus maken

Begin met het fijnhakken van de ui, de wortel, de knoflook en de peterselie. Afhankelijk van hoe je dit doet hak je alles zo fijn mogelijk. Het mooiste resultaat krijg je echter met de keukenmachine. De keukenmachine kan het veel fijner snijden dan  je met de hand voor elkaar krijgt. Maar ook dat is maar net wat je wilt. Wil je het iets meer rustiek dan snijd je met de hand.

Doe nu alle groenten voor de Sugo Finto in een pan samen met de blokjes vetspek en bak dit voor een minuut of 5 op middelhoog vuur. Voeg dan de tomaten toe en roer alles goed door. Laat de saus nu zachtjes door pruttelen voor een minuut of 40. Blijf wel geregeld even roeren. Mocht de saus te veel inkoken en te dik worden kun je wat wijn, water of vlees bouillon toe voegen.

Als de saus klaar is neem je een grote zeef en die hang je op de rand van een pan. Doe de saus in de zeef en met de achterkant van een lepel druk je de saus door de zeef heen. Ik gebruik zelf vaak de bolle kant van een soep lepel. Druk nu de saus helemaal door de zeef waarbij de harde stukjes groenten en de tomatenvellen in de zeef achter blijven.

De saus zit in een pan en die verwarmen wij langzaam aan en voegen waar nodig nog wat wij toe. Proef de saus en breng de saus indien nodig op smaak met gemalen zwarte peper en/of zout naar smaak.

De pasta koken

Zet intussen een grote pan op met water en zout en breng deze aan de kook. Voeg daar de pasta aan toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot de pasta al dente of beetgaar is. Doe de pasta nu in een kom en giet de saus over de pasta. Garneer met wat platte peterselie en dien het gerecht direct op.

Mangiare Gustoso

image sources