Rigatoni met gehaktballetjes of Rigatoni con Polpettine is een recept afkomstig uit kookboek de Zilveren Lepel. En dit recept is gebaseerd op Rigatoni maar je zou dit natuurlijk ook kunnen vervangen door Penne. De saus in de recept komt het best tot zijn recht bij gedroogde pasta met een ribbeltje. Rigatoni is een holle gedroogde pasta soort van ongeveer 4 tot 8 cm lang. Het woord Rigatoni betekent zoveel als geribbeld of gestreept. Rigatoni word in de zuid-Italiaanse streken Campanië en Puglia ook vaak in oven gerecht verwerkt.
Voor de voorbereiding heb je ongeveer 30 minuten nodig
De algehele kooktijd ligt om en nabij een uur
Het recept is berekend op 4 personen
Wat heb je nodig
- 300 gram gehakt
- 1 takje verse bladpeterselie fijngehakt
- ½ teentje knoflook (of 1 hele teen voor de liefhebbers), fijngehakt
- 1 los geklopt ei
- Bloem
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui in dunne plakjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij fijngehakt
- 1 wortel fijngehakt
- 1 klein takje verse rozemarijn
- 4 dl Passata
- 350 gram Rigatoni
- 25 gram Parmezaanse kaas geraspt
- zout
- peper
De bereiding
We beginnen met het gehakt in een kom te doen. Daar doe je de peterselie, knoflook zout en peper naar smaak en een eitje bij. Kneed het gehakt goed door en maak er dan kleine balletjes van. Je kunt de maat natuurlijk zelf bepalen maar ik zelf draai ze dus iets groter als soepballetjes en iets kleiner als een golfbal. Bestuif de balletjes met wat bloem en leg deze apart.
Verhit nu de olie in een pan, voeg daar de uien aan toe, de selderij, wortel en rozemarijn toe en bak ze voor een minuut of 5 op een laag vuur roer het geheel af en toe even door. Draai het vuur nu iets hoger en doe de gehaktballetjes erbij en bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Als de gehaktballetjes mooi bruin zijn doe je de Pasata erbij en breng het geheel op smaak met wat zout.
Zet het vuur nu laag en leg een deksel op de pan en laat alles zachtjes doorsudderen voor een minuut of 40 terwijl je af en toe even roert. Zet intussen een grote pan water met zout op en breng deze aan de kook. Als het water kookt doe je de Rigatoni erbij en kook je deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze Al dente of beet gaar is. Als de Rigatoni gaar is doe je deze in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe de Rigatoni nu in de pan bij de gehaktballetjes en roer het geheel goed om zodat alle Rigatoni met saus bedekt wordt. Warm het gerecht nu nog even een minuut of 2 op terwijl je het geheel doorroert. Neem nu een diepe schaal of bord (liefst voorverwarmd) en doe het gerecht daarin. Bestrooi het gerecht met de Parmezaanse kaas.
Buon Apetito
-
Triangle 1946 Spaghetti lepel roestvrijstaal
€19.95 Bestellen -
Triangle Pizzasnijder 10 cm RVS
€23.95 Bestellen -
Triangle Dresseernaald diameter 4 cm en 23 cm lang
€6.99 Bestellen -
Triangle Rasp voor Parmezaan met handig opvangbakje
€22.95 Bestellen -
Triangle Rasp groot met handig opvangbakje
€22.95 Bestellen -
Triangle Spies voor grill en oven 20 cm lang met ring
€3.95 Bestellen -
Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm
€14.95 Bestellen -
Triangle Pincet met knik multifunctioneel 15cm
€7.95 Bestellen