sagne-chietine

Sagne Chietine is een tomatensaus die is ontstaan in de Italiaanse Abruzzen. Dit gerecht kan zowel voor een hoofdgerecht als voor een voorgerecht worden gebruikt.
Met Sagne bedoelen we een pasta die typisch is voor de keuken van een uitgestrekt gebied van Ciociaria , Abruzzo , Molise , Valle Latina en andere berggebieden van Lazio , evenals de Salento van Lecce. De drie regio’s hebben deze pasta erkend als een traditioneel voedingsproduct .

De voorbereiding voor dit gerecht bedraagt ongeveer 20 minuten
De algehele bereidingstijd ligt rond 45 minuten
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig aan ingrediënten ?

  • 90 ml Olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1/4 rode paprika die je in heel dunne reepjes snijdt
  • 9 rijpe Pomodori (ongeveer een kilo) die je ontvelt en ontdoet van zaadjes en vervolgens in blokjes snijd
  • 5 a 6 verse blaadjes Basilicum
  • Mespuntje chilipoeder of gedroogde oregano
  • 350 tot 450 gram Pastadeeg
  • zout
  • Geraspte Pecorino kaas voor ernaast
  • chili poeder voor ernaast

Wij beginnen met het verhitten van de olie in een grote pan, bijvoorbeeld een hapjespan. Fruit daarin de knoflook (de hele tenen) en de paprikareepjes zachtjes op een laag vuur. Als de knoflook begint te kleuren voeg je de tomatenblokjes toe. Laat dit zachtjes door pruttelen voor een minuut of 30. Let op dat de saus niet te veel inkookt want de saus moet niet te dik worden.

Haal nu de 3 knoflook tenen uit de saus. Deze hebben hun werk gedaan in het afgeven van hun smaak. Voeg dan de blaadjes Basilicum toe. Voeg dan een mespuntje chilipoeder of Oregano toe en roer het geheel door. Zet dan het vuur uit.

Nu gaan wij  het pastadeeg uitrollen tot een dunne lap die wij opsnijden in repen van ongeveer 4 cm die je vervolgens in ruiten snijdt. In de tussentijd heb je een pan water opgezet met wat zout, die je vervolgens aan de kook brengt. Voeg daar de pasta ruitjes aan toe. Als het water weer aan de kook is doe je vervolgens een deksel op de pan. Kook de pasta tot deze al dente of beetgaar zijn. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de dikte van uw deeglap. 

Als de pasta klaar is giet je deze af en voeg je hem toe aan de saus. Schep het geheel voorzichtig om zodat alle pasta gelijkmatig bedenkt is door de saus. Serveer de pasta nu samen met de Geraspte Pecorino. Voor de liefhebbers zat je er een bakje chilipoeder naast zodat iedereen kan kiezen hoe scherp hij of zij het gerecht wil eten.

Mangiare Gustoso

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.