rozemarijn

Daar zijn we weer :-). Zoals wij in het vorige bericht al aangaven kwam de tijd van verspenen eraan. De reden was simpel. Kijkend naar de tijm die groeide wel maar raakte compleet in elkaar verstrengeld waar door het plantje geen ruimte had om vrij naar het licht te klimmen en een volwaardige stevige plant te worden.

Hetzelfde begon waarheid te worden voor de Salie en de Oregano. Dus vandaag is het die dag dat wij gaan verspenen. Maar hoe doe je dat dan hoor ik je denken ? Eigenlijk is het heel simpel zolang je het maar met beleid doet en voorzichtig bent met de wortels van de plant.

Oregano ontdaan van zijn pot

Om te beginnen haal je de plant met kluit uit de pot, simpel genoeg toch ? Door nu je duimen rustig in de aarde te drukken en langzaam maar zeker de aarde uit elkaar te trekken krijg je twee delen met aarde en plantjes. Dit proces herhaal je een paar keer tot dat de aarde vanzelf van de wortels begint te vallen. Even een beetje schudden en je hebt een mooi schoon plantje dat klaar is om over gepot te worden.

Salie plantjes vrij gemaakt van grond en klaar voor de verhuizing

Waar moet ik op letten ?

Laten we voorop stellen dat wij niet de wijsheid in pacht hebben en wij weten dus ook niet precies tot in detail waar je op moet letten. Logica echter gebied mij te denken dat je kijkt naar de sterkste en best ontwikkelde plantjes. Hoe beter het wortelstelsel hoe sterker het plantje hoe groter de kans dat het plantje de verhuizing overleeft.

Salie in zijn nieuwe huis

Wat doe je met et overschot ?

De reden waarom je gaat verspenen is dat je de plant de benodigde ruimte geeft om zich te ontwikkelen. In de praktijk betekent dat, dat je waarschijnlijk zaailingen overhoudt. Die zou je uiteraard weg kunnen gooien , dat is de makkelijkste manier natuurlijk. Je zou ze ook kunnen weggeven, aan de buurvrouw of aan familie. Maar hoe houd je de plantjes goed tot die tijd?

In ons geval hebben wij het overschot in keukenpapier gerold. Dit hebben wij vervolgens nat gemaakt en in een plastic tasje in de ijskast gelegd. Of dit werkt weten we nu nog niet maar daar komen wij snel genoeg achter.

Je zou natuurlijk ook van alles wat je over hebt nieuwe potjes maken en de zaailingen over gepot en wel weggeven aan familie en vrienden.

Wat doe je met de vrij gekomen ruimte ?

Het mag duidelijk zijn dat de potten waar in onze Salie, Oregano en Tijm stonden nu dus leeg zijn. Lege potten is natuurlijk zonde dus wij hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om nieuwe zaden te zaaien.

Dit keer hebben wij gekozen voor Bladpeterselie, Bieslook en Rozemarijn. De Bladpeterselie die wij nu hebben gezaaid is de Italian Giant variant, deze heeft grotere bladeren en is dieper van kleur. Deze variant heeft ook een hoger gehalte aan etherische oliën dan de “normale” bladpeterselie.

De vraag is hoe lang die nodig gaan hebben om te ontkiemen maar dat is afwachten. Er is nu in ieder geval beter gelet op hoe er gezaaid is dus die wirwar zoals met de Tijm hopen we voor te blijven.

 • Georges Clément Champagne Premier Cru Rosé

  Georges Clément Champagne Premier Cru Rosé

  31.49
  Bestellen
 • Poggio Domino Vino Rosso d'Italia

  Poggio Domino Vino Rosso d’Italia

  7.29
  Bestellen
 • Visconde de Garcez Vinho Verde

  Visconde de Garcez Vinho Verde

  9.98
  Bestellen
 • Aanbieding! MER Rosé

  MER Rosé

  5.99
  Bestellen