pizza

De beste pizza maak je zelf, dat is wat iedere Italiaan je zal vertellen. Natuurlijk kun je jouw pizza bij de supermarkt halen maar dan weet je 1 ding zeker, daar is niets authentieks aan. De smaken worden afgestemd op de “Nederlandse smaak” en lijken in de verste verte niet op de pizza die je in Italië koopt.

De pizza wordt wereldwijd vaak gezien als fast food maar niet in Italië. De Italianen zijn trots op hun product. Je zal dan ook niet snel een rechtgeaarde Italiaan pizza zien halen bij de supermarkt. Pizza is dus eigenlijk een beetje een onder gewaardeerd product en ten onrechte in onze optiek ;-).

Omdat wij toch vinden dat pizza naast pasta zo typisch Italiaans is gaan wij zelf de perfecte Siciliaanse pizza maken. Naar origineel Italiaans recept van Peppe Giacomazza, een gerenomeerde Siciliaanse chef.

Wat heb je nodig aan ingrediënten ?

 • 200 g 00-bloem
 • 100 g water
 • 18 g verse gist
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 koffielepel zout
 • 1 snuifje suiker

Het deeg maken

Het deeg bereiden is niet zo moeilijk het vraagt allen wel wat fysieke arbeid. Je begint met het maken van een bergje van de bloem. In het midden maak je een kuiltje. Hier doe je de olijfolie, suiker en zout bij en dat mix je door elkaar. Los de gist op in wat water en giet dit bij het mengsel. Meng nu de bloem erbij door steeds een beetje van de binnen rand van het bloembergje toe te voegen aan de natte mix. Blijf dit doen tot alle bloem is opgenomen en je een deegbal hebt.

Dit is waar de spierkracht even aan het werk moet. Kneed het deeg nu tot je een glad homogeen deeg hebt dat enigszins elastisch moet aanvoelen. Als je er met een vinger in druk moet het deeg vanzelf weer opveren. Dan hebben de gluten hun werk gedaan en kan het gist zijn werk gaan doen. Rol het deeg op tot een bal en doe het in een kom. Dek de kom af met een vochtige (dus niet drijfnat) theedoek. Zet het deeg nu op een warme plek weg en laat het zo ongeveer 1,5 uur rijzen.

De Italianen maken hun pizzadeeg vaak al een dag van tevoren. Nadat je het deeg heb laten rijzen pak je het in met een stuk vershoudfolie en bewaar dit tot de volgende dag in de koelkast.

Een goede bodem is luchtig en krokant en dat bereik je door het deeg te laten rijzen. Als je het gaat gebruiken dan is het zaak dat je het deeg pas gaat uitrollen als de oven op temperatuur is en de topping is voorbereid.

Rol het deeg nu uit tot een dunne lap. Bestrooi het werkblad met wat bloem om plakken van het deeg aan het werkblad te voorkomen. Door het deeg steeds een beetje te draaien krijg je dan uiteindelijk een mooie ronde bodem. Maak de bodem niet te dun want dan is er kans dat de pizza verbrand. Maar de Italianen zullen dat meestal met de hand doen.

Begin met een beetje bloem op het aanrecht of het werkblad te strooien om te voorkomen dat het deeg aan het werkblad blijft plakken. Vervolgens begin jet het deeg rustig van uit het midden naar de buitenkant uit te drukken. Blijf terwijl je dit doet de pizza bodem steeds draaien tot je een mooie ronde vorm hebt.

De pizza topping

Als je de bodem hebt uitgerold komt de topping. Je begint met de pasata of tomatensaus die je al helemaal op smaak hebt gebracht. Strijk de pasata uit tot je een dun laagje tomatensaus over de pizzabodem hebt verdeeld. 

Iets wat in de ogen van de meeste Italianen nog al eens fout gaat als het om een goede pizza gaat is de hoeveelheid topping die er wordt gebruikt. Een goede pizza is een balans tussen de bodem en de topping en bij te veel van het een of het ander is de balans weg en dat gaat ten koste van de smaak. Als je in Italië een pizza bestelt zul je zien dat de topping bij lange na niet zo is opgestapeld als dat er op onze Nederlandse pizza wordt gedaan.

De gulden regel bij pizza is dan ook zeker “Less is more”. Dit gaat in de regel ook wel op voor de Nederlandse manier van pasta eten. De topping van een goede pizza bestaat eigenlijk altijd uit tomatensaus waar kaas over wordt gestrooid, dat is de basis zo gezegd. 

Let er op dat je de randen vrij houd om 2 redenen. Ten eerste wil je de oven graag schoon houden dus de topping mag niet van de pizza druipen. De andere reden is dat als je de rand ook met saus bedekt deze waarschijnlijk niet echt omhoog komt. De rand voorkomt ook dat de topping van de pizza kan druipen.

Margherita, de meest bekende pizza

De meest bekende pizza is waarschijnlijk de Margherita. Deze simpele variant laat precies zien wat er bedoeld wordt met de balans tussen de verschillende ingrediënten. Wat heb je daarvoor nodig ?

 • 100 ml pasata of tomaten saus
 • 150 g mozzarella, in blokjes
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 2 handjes verse basilicum, gescheurd
 • Zout
 • versgemalen zwarte peper
 • suiker

De pizza bakken

Het bakken van de pizza doe je in een voorverwarmde oven. Plaats de pizza ergens op een kwart van de onderkant van de oven en gebruik onder en boven warmte wanneer u dat kunt controleren. Als je de pizza te hoog zou leggen is de kans dat de bovenkant verband terwijl de bodem nog niet gaar is, sterk aanwezig. Bak de pizza ongeveer 15 minuten.

Eet smakelijk

Bron: 24kitchen

 • Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

  Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  25.95
  Bestellen
 • Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

  Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set

  Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set

  54.95
  Bestellen
 • Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

  Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

  14.95
  Bestellen
 • Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  14.49
  Bestellen
 • Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

  Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

  8.49
  Bestellen
 • Triangle Blikopener met vleugel

  Triangle Blikopener met vleugel

  8.49
  Bestellen
 • Antico Monastero Barolo

  Antico Monastero Barolo

  19.99
  Bestellen
 • Aanbieding! Antica Viti Pinot Grigio delle Venezie

  Antica Viti Pinot Grigio delle Venezie

  5.99
  Bestellen
 • Antica Viti Prosecco Extra Dry

  Antica Viti Prosecco Extra Dry

  10.49
  Bestellen
 • Aanbieding! Weingut Michel Weissburgunder Fruchtig

  Weingut Michel Weissburgunder Fruchtig

  7.99
  Bestellen