oregano-header

Het is inmiddels 30 november 2019 en in mijn ijskast en vriezer liggen nu al 2 pakketjes met Basilicum blaadjes en 1 pakketje met salie blaadjes. De Oregano groeit gestaag en de Tijm is een grote warboel van takjes geworden.

Kijkend naar de afmetingen die de plantjes aan beginnen te nemen wordt het tijd om te gaan verspenen en wat grotere potten te gaan gebruiken. Met name de tijm moet echt verspeend worden om de plant meer ruimte te geven om te groeien. De pot met Oregano staat ook overvol dus ook die moet worden over gepot en waarschijnlijk ook worden verspeend.

Wat is verspenen ?

Verspenen is eigenlijk niet veel meer dan datgene wat je geplant/gezaaid hebt uit elkaar halen en apart in eigen potten plaatsen. Wij hebben dat niet gedaan en wij betalen daar nu zo gezegd de prijs voor. De tijd om te verspenen ligt veel eerder in het hele proces. In de regel ga je verspenen als je plantjes 1 of 2 blaadjes hebben. Dat is dus uitgezonderd van de kiemblaadjes.

De reden dat je gaat verspenen is simpel. Je geeft de plant meer ruimte en je elimineert voedsel concurrentie tussen de kiemplantjes.

Hierboven zie je onze Tijm die nog niet verspeend is. Ten eerste is het een warboel in de pot van door elkaar groeiende plantjes. Maar veel belangrijk is dat de plantjes niet de ruimte hebben om verder te groeien en een sterke zelfstandig plant te worden. Tijm hoort een houtachtige steel te hebben waar je als je het kruid gebruikt de blaadjes van afritst. Op dit moment zijn de steeltjes nog helemaal niet houterig en wordt ritsen dus een probleempje.

Dus de oplossing gaat zijn het verspenen van de plantjes. Je krijgt dus wel meer planten in verschillende potten en dat kan ruimte gebrek opleveren. Maar dan kan je altijd de plantjes die je overhebt delen met de kinderen of de buren.

In het volgende artikel laten wij je zien hoe je moet verspenen en het einde resultaat daarvan. Als je niet bang voor een beetje vieze handen is verspenen echt super simpel. Zorg in ieder geval dat je grond en potjes klaar hebt staan.

Als we alles hebben verspeend zullen wij ook in het kasje weer nieuwe kruiden gaan zaaiden als Bieslook, Koriander, Blad Peterselie en Rozemarijn. Die Gaan we dus maar wel via de zaai voorschriften doen en verspenen als de tijd rijp is. Maar ja al doende leert men , ja toch?

 • Schott Zwiesel Witte Wijnglazen (4 glazen)

  Schott Zwiesel Witte Wijnglazen (4 glazen)

  29.99
  Bestellen
 • Vallaresso Brunello di Montalcino

  Vallaresso Brunello di Montalcino

  26.59
  Bestellen
 • Aanbieding! Oro Italiano Chianti

  Oro Italiano Chianti

  7.99
  Bestellen
 • Aanbieding! Sicanelli Grillo

  Sicanelli Grillo

  5.99
  Bestellen