spaghetti_alla-puttanesca

Spaghetti alla puttanesca betekent als je het vertaald letterlijk “spaghetti op hoerenwijze” in het Italiaans en is een pittig, of meer gezouten Italiaans pastagerecht dat in het midden van de twintigste eeuw werd uitgevonden.

De saus op zich heet sugo alla puttanesca. Recepten gebasseerd op deze saus variëren naar regionale voorkeuren. Zo wordt Napolitaanse versie, bijvoorbeeld, bereid zonder ansjovis, terwijl aan de variant die in Lazio populair is zowel ansjovis als chilipepertjes worden toegevoegd. Maar in de meeste gevallen is de sugo eerder zout van smaak (door de kappertjes, de olijven en de ansjovis) en behoorlijk aromatisch (door de knoflook). Traditioneel wordt de saus geserveerd met spaghetti, maar ze past ook goed bij penne, bucatini, linguine en vermicelli.

De voorbereiding vraagt ongeveer 15 minuten
De bereidingstijd ligt rond de 40 minuten
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig ?

  • 2 eetlpepels olijfolie
  • 1 fijngehakte kleine ui
  • 1 fijngehakte knoflookteen
  • 4 ansjovisjes uit blik (uit laten lekken)
  • 50 gram in stukjes gesneden zwarte olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 400 gram stukjes Pomodori uit blik
  • 45 ml water
  • 1 eetlepel vers gehakte gladde peterselie
  • 350 tot 400 gram verse of gedroogde spaghetti
  • zout
  • Gemalen zwarte peper

Om te beginnen nemen wij een middelgrote pan bijvoorbeeld een hapjespan en daarin verhitten wij de olie. vervolgens doen wij daar de ui, de uitgelekte ansjovis en knoflook bij. Bak dit al roerend op een laag vuur voor een minuut of 5 tot 7. Als de ansjovis begint te “smelten” tot een zachte pastavoegen wij vervolgens de olijven toe. Roerbak het geheel nu voor om en nabij een minuut.

Voeg nu de tomaten toe samen met het water en de helft van de peterselie. Breng het geheel op smaak met zout en zwarte gemalen peper. Draai nu het voor laag en doe een deksel op de pan. Laat de saus zachtjes door koken voor een minuut of 30.

In de tussentijd gaan wij de pasta koken. Zet een grote pan water met zout op en breng dit aan de kook. Voeg de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking of tot deze beetgaar of al dente is. Giet dan de pasta af en doe deze in (het liefst voorverwarmde schaal).

Maak de saus nu af op smaak met peper en zout en giet deze over de spaghetti. Dien het gerecht heet op en garneer het met de overgebleven peterselie.

*Wijntip: probeer ook deze mooie witte Massaccio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore eens uit*

Mangiare Gustoso