spaghetti-frutti-di-mare-al-cartoccio

Spaghetti met zeevruchten pakketje of Spaghetti Frutti di mare al Cartoccio op zijn Italiaans is best een apart recept al is het maar omdat het wordt opgediend als een pakketje. Het opdienen in een pakketje heeft als voordeel dat alle smaken binnen het pakketje zijn gehouden. Het openen van het pakketje zorgt dan ook voor een ware explosie van geuren die je het water in de mond doen lopen. Daarnaast is het natuurlijk voor uw gasten een verassing wat er uit het pakketje zal komen. Het recept is wel wat bewerkelijk omdat je moet zorgen dat alle ingrediënten zoals de garnalen goed schoon zijn gemaakt.

De voorbereiding vraagt zo een 40 minuten
De kook tijd ligt rond de 35 minuten
De recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig ?

10 levende Venusschelpen
2 eetlepels Olijfolie
2 tenen knoflook
1 verse chili peper
4 Rijpe tomaten van vel ontdaan en klein gesneden
4 kleine octopusjes, Schoongemaakt en in plakjes gesneden
10 kleine pijlinktvisjes, eveneens schoongemaakt en in plakjes gesneden
8 rauwe mediterrane garnalen schoongemaakt en ontdaan van het darmkanaal
350 gram Spaghetti
1 takje verse Basilicum, gescheurd
1 takje verse bladpeterselie fijngehakt
zout
peper

Voor de Cartossio of  Cartouche of zoals wij zeggen het pakketje: 

bakpapier

De Bereiding:

Wij gaan beginnen met het schoonmaken van de Venusschelpen. Onder een koude kraan boen je deze schoon, vervolgens tik je even scherp met de achterkant van een mes op de schelp. Als de schelp niet direct sluit is dit een teken dat de venusschelp niet goed meer is en die gooien wij dus direct weg. Als er schelpen tussen zitten die beschadigd zijn, ook die gaan direct de vuilnisbak in.

De volgende stap is de knoflook olie, verhit in een koekenpan de olijfolie en voeg daar de knoflook aan toe. Bak de knoflook tot deze begint te verkleuren, iets kleur mag best maar bak ze niet te donker want dan wordt de olie bitter. Als de de knoflook lichtbruin is schep je deze met een schuimspaan uit de pan en gooit deze weg.

Nu voegen wij de venusschelpen toe samen met de hele chili peper. Doe het deksel op de pan en kook de venusschelpen voor ongeveer 4 tot 5 minuten terwijl je regelmatig de pan omschud. Neem nu een schuimspaan en schep de venusschelpen uit de pan. Laat ze iets afkoelen. Schelpen die niet zijn open gegaan moet je gewoon weg gooien.

Doe nu de inktvis in de pan samen met de tomaten en breng dit met zout en peper op smaak. Bak dit een paar minuten terwijl je af en toe roert. Bak de inktvis niet te lang want dan wordt een taaie schoenzool. Roer vervolgens de Venusschelpen en de Garnalen erdoor heen.

Verwarm de oven intussen voor op 180° C (gasoven stand 4). Terwijl de oven opwarmt koken wij de spaghetti in ruim kokend water en zout tot deze “Al dente” of beetgaar is. Giet dan de spaghetti af en laat dit uitlekken. Eenmaal uitgelekt doe je ze in de pan met zeevruchten en strooi hier de peterselie en basilicum overheen. Schep dit een paar om zodat alles goed bedekt is met vocht en kruiden en haal de pan van het vuur.

Neem een vel bakpapier en schep de inhoud van pan op het midden van het bakpapier. Pak twee zijkanten en breng ze naar elkaar en rol deze in beetje in elkaar op. Pak nu de open zijdes en vouw deze eroverheen zodat er een pakketje ontstaat. Zorg dat er genoeg ruimte is voor de stoom in het pakketje. Vouw het pakketje goed dicht zodat er niets uit kan lopen en lig dit op een bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat het pakketje ongeveer 5 minuten in de hete oven.

Neem nu een (het liefst voorverwarmde) schaal en vouw het pakketje een beetje open. Dien het gerecht direct op.

Mangiare Gustoso

*Nog een kleine tip van de chef, om meer smaak in de olie te krijgen en om de knoflook beter verteerbaar te maken is het raadzaam de knoflook tenen met een mes plat te slaan alvorens ze aan de pan toe te voegen. Gooi de tenen knoflook weg na gebruik.*