tortellini-romagnoli

Tortellini uit Emilia-Romagna of Tortellini Romagnoli is een recept dat je eigenlijk altijd tegen komt in Italië maar dan rond de kerstdagen. Binnen de Italiaanse traditie is dit recept gemaakt van de restjes Kapoen ( gecastreerde haan)van het grote kerstmaal en wordt dit gerecht gegeten op de dag na kerst. Tegenwoordig kun je dit gerecht altijd wel krijgen en wordt het ook vaak gemaakt van kalkoen of kip. Tortellini Romagnoli zoals dit recept eigenlijk heet is best bewerkelijk omdat je zelf het deeg moet maken en ook het vouwwerk zelf moet doen maar dan heb je ook wat ;-).

Het onderstaande recept is berekend op 6 tot 8 personen

Wat heb je nodig

Voor de Tortellini

Pasta deeg met ei
2 liter Runderbouillon ( kun je maken van bouillon blokjes of met aangelengde Consommé uit blik of pot
Vers geraspte Parmezaanse kaas
Bloem

Voor de vulling

25 gram boter
250 gram kalkoen of kip gehakt
1 theelepel verse rozemarijn
1 theelepel verse salie fijngehakt
Verse nootmuskaat
250 milliliter kippen bouillon
4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
90 gram Mortadella zeer fijn gesneden
1 klein ei
zout
Gemalen zwarte peper

De bereiding

Wij beginnen met het maken van de vulling. Smelt de boter in een middelgrote koekenpan en voeg daar het kalkoen en kippenvlees aan toe samen met de fijngehakte kruiden. Rasp er wat verse nootmuskaat overheen en voeg zout en peper toe naar smaak. Laat het vlees nu ongeveer 5 a 6 minuten zachtjes bakken terwijl je regelmatig roert. Als het gehakt mooi rul is is het tijd voor de volgende stap.

Voeg nu de kippenbouillon toe en roer het geheel goed door. Laat het vlees nu zachtjes koken tot het gaar is en tamelijk droog, laat de deksel van de pan. Schep nu met een schuimspaan het vlees in een kom en laat het afkoelen. Voeg vervolgens het ei, de Parmezaanse kaas en de Mortadella toe en meng het geheel goed door. De vulling is nu klaar.

Neem nu het pasta deeg en rol dit uit tot een lange reep van zo’n 90 cm tot 100 cm. Snijd vervolgens de lap in twee stukken van gelijk grote. Overigens kun je dit ook gelijk doen tijdens het uitrollen als dit makkelijker werkt. Neem nu als u die bezit een ravioli snijder of een cirkel steker van ongeveer 5 cm rond en steek 8 tot 10 rondjes uit een van de repen pasta deeg. Leg met bijvoorbeeld een theelepel een klein hoopje van de vulling in het midden van het rondje. Strijk met een kwastje wat water langs de randen van het deeg.

Vouw nu de deeg rondjes dicht over de vulling maar zodat 1 kant van het deeg ietsjes langer is als de andere kant. Druk dan de randen goed aan. U heeft nu een half maantje. Neem nu de zijden zijkanten van het deeg en vouw deze naar elkaar toe. Knijp nu de twee punten goed aan

Leg de Tortellini naast elkaar op een droge schone met bloem bestoven theedoek. Bestrooi de Tortellini lichtjes met wat bloem en laat ze drogen. Herhaal dit proces met de rest van het pasta deeg en de vulling. Je hebt aan het eind van de rit dan ongeveer 64 tot 80 Tortellini gemaakt. Mocht je toch nog deeg en vulling over hebben herhaal dan simpelweg de vorige stappen en maak meer Tortellini.

Breng inmiddels de runderbouillon aan de kook in een grote pan. Laat de Tortellini voorzichtig in de pan glijden en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Kook de Tortellini ongeveer 4 tot 5 minuten. Proef de bouillon en als nodig voeg dan wat zout en peper toe naar smaak.

Neem nu uw soepterrine en giet de Tortellini met de bouillon hierin, strooi wat Parmezaanse kaas over de Tortellini als garnering en server het geheel met een kommetje met extra Parmezaanse kaas.

Mangiare Gustoso