conchiglie di mare

Conchiglie di mare of Conchiglie met zeevruchten is een warme pasta salade met Sint Jakobsschelpen, Garnalen, Mosselen, rucola en Conchiglie. Het gerecht wordt op smaak gebracht met geroosterde paprika’s, chilipeper en balsamicoazijn.

Di mare betekent in het Nederlands letterlijk vruchten van de zee. Recepten met zeevruchten komen dan ook veelal uit de kust streken van Italië waar men de zee als een belangrijke voedselbron ziet.

Wat heb je nodig voor Conchiglie di Mare ?

  • 8 grote verse Sint Jakobsschelpen
  • 8 grote mediterrane garnalen , van darm ontdaan en schoongemaakt
  • 12 grote mosselen
  • 300 tot 350 gram gedroogde conchiglie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 15 gram boter
  • 120 ml droge witte wijn (bijvooorbeeld SAN LUIGI BIANCO TERRE DI CHIETI IGP ABRUZZO
  • 90 gram Rucola waar van de steeltjes zijn verwijderd
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

Voor het maken van de vinaigrette heb je nodig:

  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 15 ml balsamico azijn
  • 1 stuk geroosterde paprika uit pot, uitgelekt en fijn gehakt
  • 1 teen knoflook uit de knoflook pers
  • 2 eetlepels heldere honing, naar smaak

De voorbereiding

Om te beginnen gaan wij de Sint Jakobsschelp van zijn baar of Coraille ontdoen. Als je dat hebt gedaan snijd je de Sint Jakobsschelpen in 2 of 3 stukken. Bestrooi met wat peper en zout naar smaak.

Dan gaan mij de garnalen schoonmaken. Haal het darm kanaal weg en spoel de garnaal goed schoon.

Dan is het de beurt aan de mosselen. Spoel de mosselen af onder schoon koud water. Gooi alle mosselen die kapot zijn weg. Mosselen die open blijven staan geef je een tik met de achterkant van bijvoorbeeld een mes op de schaal. Als de mossel zich sluit is hij goed als de mossel open blijft staan gooi je hem weg.

Zet een pan met wat water op en voeg daar wat zout aan toe. Voeg de mosselen toe en breng alles weer aan de kook met een deksel op de pan. Laat de mosselen koken voor een minuut of 7 tot 8. Schud de mosselen geregeld om. 
In een koekenpan smelten wij wat boter en daar bakken wij de garnalen in tot zij gaar en mooi roze zijn. 

Het maken van de vinaigrette

Om de vinaigrette te maken doet u de olijfolie in een kom en daar voeg je de balsamico azijn, de fijngesneden gerookte paprika, de knoflook en de chilipeper aan toe. Schep dit door elkaar en voeg dan de honing toe. Klop alle nu goed door elkaar tot alles samen is gekomen tot een mooie emulsie.

Zet intussen een grote pan water met zout op en doe daar de Conchiglie bij. Kook de Conchiglie nu volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze beetgaar is of al dente. Giet de Cochiglie al deze klaar is af en laat uitlekken.

Neem nu een grote koekenpan en laat daar de boter in smelten. Als de boter stopt met schuimen weet je dat hij op temperatuur is. Voeg de helft van de Sint Jakobsschelpen toe samen met de helft garnalen en de helft van de mosselen. Bak deze voor een minuut of 2 en haal ze dan uit de pan. Doe ze in een kom en dek de kom af om alles warm te houden. Herhaal deze stap met de rest van de Sint Jakobsschelp, garnalen en mosselen.

Giet nu de wijn bij het overgebleven bakvet en terwijl je goed blijft roeren kook je de saus in tot je een enkele eetlepels saus over hebt. Haal de pan van het vuur maar houd de saus wel warm onder een deksel op de pan.

Intussen is de pasta klaar om te worden afgegoten. Giet de pasta af en doe deze in een (liefst voorverwarmde) schaal of kom. Voeg de Sint Jakobsschelpen , de garnalen en de mosselen aan de pasta toe samen met de Ricola, de ingekookte saus en voeg ook de vinaigrette toe. Schep alles goed om zo dat alles bedekt is met de saus en vinaigrette. Dien het gerecht direct en warm op en presto, Conchiglie di mare.

Buon Apetito

Meer recepten met conchiglie vind u hier

  • Triangle Dresseernaald diameter 4 cm en 23 cm lang

    Triangle Dresseernaald diameter 4 cm en 23 cm lang

    6.99
    Bestellen
  • Triangle Zeef 15cm

    Triangle Zeef 15cm

    15.95
    Bestellen
  • Triangle Rasp groot met handig opvangbakje

    Triangle Rasp groot met handig opvangbakje

    22.95
    Bestellen
  • Triangle Special Golfsnijder

    Triangle Special Golfsnijder

    9.95
    Bestellen
  • Triangle Pizzaschaar in de Italiaanse kleuren 24

    Triangle Pizzaschaar in de Italiaanse kleuren 24,5 cm

    24.95
    Bestellen
  • Triangle Saladetang 28cm lang van roestvrij staal

    Triangle Saladetang 28cm lang van roestvrij staal

    14.99
    Bestellen
  • Triangle 1946 Soeplepel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Soeplepel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Aanbieding! San Luigi Pinot Grigio Terre Siciliane IGP

    San Luigi Pinot Grigio Terre Siciliane IGP

    12.99 7.99
    Bestellen
  • Aanbieding! San Tanaro Private Collection Barbera d'Asti Superiore DOCG

    San Tanaro Private Collection Barbera d’Asti Superiore DOCG

    14.99 8.99
    Bestellen
  • Aanbieding! Uggiano 'Chardó' Chardonnay Toscana IGT

    Uggiano ‘Chardó’ Chardonnay Toscana IGT

    13.99 7.99
    Bestellen
  • Aanbieding! Miliasso 8 Vites Piemonte DOC

    Miliasso 8 Vites Piemonte DOC

    12.49 7.99
    Bestellen