Millecosedde - Groentesoep met Pasta en Bonen

Millecosedde of groentesoep met pasta en bonen is een gerecht dat specifiek is voor de regio Calabrië waar het als specialiteit wordt gezien. De naam is een afleiding van het woord Millecosse dat vrij vertaald zoveel betekent als “Duizend dingen”. Dit is zo een soep waar je letterlijk al je kleine restjes in kwijt kan zolang het maar eetbaar is. In de regio Calabrië zelf voegt men er bonen uit de regio aan toe, te weten, Cicheria bonen.

Nu, met de herfst in aantocht en de temperaturen die langzaam dalen is deze Millecosedde maaltijdsoep het perfecte gerecht om weer op te warmen…

Wat heb je nodig voor Milllecosedde ?

Voor 4 tot 6 personen

  • 75 gram bruine linzen
  • 15 gram gedroogde paddestoelen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 wortel in blokjes gesneden
  • 1 bleekselderij stengel in blokjes gesneden
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 teen fijngehakte knoflook
  • een beetje gladde peterselie fijngehakt
  • Fijngehakte rode peper naar smaak
  • 1,5 liter groente bouillon
  • 150 gram Kidneybonen
  • 150 gram Cannellini-bonen
  • 150 gram afgespoelde en gezeefde Kikkererwten
  • 115 gram gedroogde pasta bijvoorbeeld rigatoni penne of penne rigate
  • Zout
  • gemalen zwarte Peper
  • Versgeraspte Pecorino kaas voor bij het serveren
  • En wat gehakte gladde peterselie voor de garnering

De bereiding

Begin met de linzen in een grote pan te doen en voeg daar 475 milliliter water aan toe. Breng dit op een hoog vuur aan de kook en zet dan het vuur zo laag dat het water net aan de kook blijft. Kook de linzen gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. Roer de linzen geregeld door. Intussen gaan we de paddenstoelen weken in 175 milliliter warm water en laat dat 15 tot 20 minuten staan.

Doe de linzen in een zeef en spoel deze af onder koud water en laat ze vervolgens uitlekken. Doe hetzelfde met de paddenstoelen alleen vang je hier het lek vocht van op dus NIET weggooien. Hak de uitgelekte paddenstoelen nu fijn.

Neem een grote pan en verhit hier de olijfolie in. Voeg de wortel, selderij, peterselie, knoflook en eventueel de chilipeper aan toe. Bak het geheel ongeveer 5 tot 7 minuten terwijl je voortdurend blijft roeren.

Nu voeg je de bouillon en daarna de paddenstoelen en het uitlek vocht van de paddenstoelen en breng dit weer aan de kook.Voeg nu de bonen, linzen en kikkererwten toen en breng het geheel op smaak met zout en peper. Plaats een deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken.

Voeg nu de pasta toe en breng de soep al roerend weer aan de kook. Laat de soep zachtjes koken terwijl je geregeld even de soep door roert. Kook de soep totdat de pasta al dente of beetgaar is. Proef de soep nogmaals en maak het geheel op smaak af. Serveer de soep in diepe voorverwarmde kommen of borden en bestrooi de soep met pecorino kaas. Garneren met wat peterselie.

Buon Apetito, eet smakelijk 😉

* Nog een kleine hint u kunt de Millecosedde ook invriezen alleen moet u dat dan doen zonder de pasta. Je kunt dan later de soep ontdooien en aan de kook brengen en de pasta op dat moment toevoegen en meekoken tot deze beetgaar is. *

Meer Italiaanse soepen vind u hier

  • Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

    Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

    9.95
    Bestellen
  • Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

    Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

    22.95
    Bestellen
  • Triangle Keukenschaar van roestvrij staal

    Triangle Keukenschaar van roestvrij staal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Pincet met dubbele knik 21cm

    Triangle Pincet met dubbele knik 21cm

    9.49
    Bestellen
  • Triangle Spies voor grill en oven met ring 25 cm lang

    Triangle Spies voor grill en oven 25 cm lang met ring

    3.95
    Bestellen
  • Triangle Pizzasnijder 10 cm RVS

    Triangle Pizzasnijder 10 cm RVS

    23.95
    Bestellen
  • Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

    Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

    9.95
    Bestellen
  • Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

    Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

    22.95
    Bestellen
  • Queensland Cellars Prestige oaked Shiraz

    Queensland Cellars Prestige oaked Shiraz

    Bestellen
  • Heritage d'Or Crémant de Bourgogne AOP Brut

    Heritage d’Or Crémant de Bourgogne AOP Brut

    Bestellen
  • Cellier des Princes Reserve Châteauneuf-du-Pape AOC

    Cellier des Princes Reserve Châteauneuf-du-Pape AOC

    Bestellen
  • San Tanaro Langhe DOC Bianco

    San Tanaro Langhe DOC Bianco

    Bestellen