Millecosedde of groentesoep met pasta en bonen is een gerecht dat specifiek is voor de regio Calabrië waar het als specialiteit wordt gezien. De naam is een afleiding van het woord Millecosse dat vrijvertaald zoveel betekent als “Duizend dingen”. Dit is zo een soep waar je letterlijk al je kleine restjes in kwijt kan zolang het maar eetbaar is. In de regio Calabrië zelf voegt men er bonen uit de regio aan toe, te weten, Cicheria bonen.

Nu, met de herfst in aantocht en de temperaturen die langzaam dalen is deze maaltijdsoep het perfecte gerecht om weer op te warmen…

Wat heb je nodig

Voor 4 tot 6 personen

75 gram bruine linzen
15 gram gedroogde paddestoelen
4 eetlepels olijfolie
1 wortel in blokjes gesneden
1 bleekselderij stengel in blokjes gesneden
1 fijngehakte ui
1 teen fijngehakte knoflook
een beetje gladde peterselie fijngehakt
Fijngehakte rode peper naar smaak
1,5 liter groente bouillon
150 gram Kidneybonen
150 gram Cannellini-bonen
150 gram afgespoelde en gezeefde Kikkererwten
115 gram gedroogde pasta bijvoorbeeld rigatoni penne of penne rigate
Zout
gemalen zwarte Peper
Versgeraspte Pecorino kaas voor bij het serveren
En wat gehakte gladde peterselie voor de garnering

De bereiding

Begin met de linzen in een grote pan te doen en voeg daar 475 milliliter water aan toe. Breng dit op een hoog vuur aan de kook en zet dan het vuur zo laag dat het water net aan de kook blijft. Kook de linzen gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. Roer de linzen geregeld door. Intussen gaan we de paddenstoelen weken in 175 milliliter warm water en laat dat 15 tot 20 minuten staan.

Doe de linzen in een zeef en spoel deze af onder koud water en laat ze vervolgens uitlekken. Doe hetzelfde met de paddenstoelen alleen vang je hier het lek vocht van op dus NIET weggooien. Hak de uitgelekte paddenstoelen nu fijn.

Neem een grote pan en verhit hier de olijfolie in. Voeg de wortel, selderij, peterselie, knoflook en eventueel de chilipeper aan toe. Bak het geheel ongeveer 5 tot 7 minuten terwijl je voortdurend blijft roeren.

Nu voeg je de bouillon en daarna de paddenstoelen en het uitlek vocht van de paddenstoelen en breng dit weer aan de kook.Voeg nu de bonen, linzen en kikkererwten toen en breng het geheel op smaak met zout en peper. Plaats een deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken.

Voeg nu de pasta toe en breng de soep al roerend weer aan de kook. Laat de soep zachtjes koken terwijl je geregeld even de soep door roert. Kook de soep totdat de pasta al dente of beetgaar is. Proef de soep nogmaals en maak het geheel op smaak af. Serveer de soep in diepe voorverwarmde kommen of borden en bestrooi de soep met pecorino kaas. Garneren met wat peterselie.

Mangiare gustoso, eet smakelijk 😉

* Nog een kleine hint u kunt de soep ook invriezen alleen moet u dat dan doen zonder de pasta. Je kunt dan later de soep ontdooien en aan de kook brengen en de pasta op dat moment toevoegen en meekoken tot deze beetgaar is. *