Penne Al Proscuitto e Funghi – Penne met Procuitto en Paddenstoelen

Dit is een echt Italiaans herfst recept dat per toeval een echte keuken klassieker is geworden: penne met prosciutto en paddenstoelen. Een zeer smakelijk gerecht, bereid met een aantal eenvoudige ingrediënten die we altijd wel in de voorraadkamer hebben of die anders gemakkelijk te krijgen zijn namelijk: gekookte ham , gedroogde paddenstoelen en ui. Het gerecht wordt bij elkaar gebracht met twee eetlepels crème, verrijkt met Parmigiano Reggiano .

In iets meer dan een half uur staat er een bord pasta op tafel wat een smaak explosie zal blijken te zijn. De gedroogde paddestoelen zijn niet alleen lekker maar zij zijn ook een praktisch alternatief voor de traditionele verse champignons.

De voorbereiding bedraagt ongeveer 10 minuten
De gehele kooktijd zal zo een 40 minuten beslaan
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig ?

50 gram gedroogde paddenstoelen (bijvoorbeeld porcini of eekhoorntjesbrood)
25 gram boter
2 eetlepels Olijfolie
1 ui
50 gram Proscuitto (ham)
1 dl droge witte wijn
350 tot 400 gram Penne
4-5 eetlepels groente bouillon
3 eetlepels slagroom
40 gram geraspte Parmezaanse kaas
Zout
Peper

Om te beginnen gaan wij de gedroogde paddenstoelen in lauw warm water inweken. Doe de paddenstoelen in een kommetje en zorg dat zij geheel onder water staan. Maak het water niet heet maar lauw warm in week de paddenstoelen voor ongeveer 20 minuten.

Haal ze nu uit het water, knijp de paddenstoelen uit en snijd deze in plakjes. Gooi het water nog niet weg dit kan namelijk later nog van pas komen.

Zet een pan op het vuur en smelt hier in de boter samen met de olie. Doe dit op een laag vuur en fruit hier in de ui aan voor een minuut of 8 tot 10 tot de uien lichtbruin kleuren. Blijf roeren om aanbakken of verbranden te voorkomen. Als de uien op kleur zijn doen wij de paddenstoelen en de ham er bij. Terwijl wij roeren warmen wij de paddenstoelen op en die laten we een paar minuutjes door pruttelen. Die nu de wijn erbij en laat daar de alcohol uit verdampen door te blijven roeren op een warmte bron. Doe er nu zout en peper naar smaak bij en laat het geheel een kleine 20 minuten door pruttelen, voeg voldoende groentebouillon toe om te voorkomen dat alles aanbrandt. Roer nu de room door de saus en laat alles nog een paar minuten verder pruttelen.

Zet intussen een grote pan op met ruim water en zout en breng die aan de kook. Kook de Penne nu volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze beetgaar of al dente is. Als de Penne klaar is gieten wij deze af en laten deze goed uitlekken. Doe nu de Penne in een schaal (liefst voorverwarmd) en giet daar de saus overheen. Bestrooi het gerecht nu met de geraspte Parmezaanse kaas en dien het gerecht direct op.

Mangiare Gustoso