Penne met Gorgonzola walnoten en Peer

Penne met Gorgonzola walnoten en peer is een klassiek italiaans pasta recept met klassieke Italiaanse smaken. De  combinatie van peer, walnoten en Gorgonzola geeft precies de juiste verhouding van zoet zout en zuur aan dit gerecht. Waar wij normaal peterselie  of   basilicum zouden gebruiken voor de garnering doen we dat  bij dit recept met bieslook wat  nog weer een frisse tint aan het gerecht geeft.

Het is al gezegd Gorgonzola, peer en walnoten vormen een klassieke smaakcombinatie binnen de Italiaanse keuken. Uiteraard  kun je deze smaken ook combineren met andere pasta soorten en risotto’s dat is geheel aan jou. Wij maken nu gebruik van Penne maar ongeacht waar je ook voor kiest, met deze smaken ben je verzekerd van succes! En naast  dat dit gerecht erg lekker  is , is het ook nog  eens simpel en snel klaar.

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Bereiding: 15 minuten
  • Hoeveelheid:  Dit  recept  is voor 2 personen

Wat  heb je  nodig voor Penne met gorgonzola walnoten en peer ?

  • 200g pasta  (Penne of pasta naar  eigen smaak )
  • 10g boter
  • 1 peer
  • 1 citroen
  • 200ml kookroom
  • 150g Gorgonzola
  • 10 walnoten
  • Peper
  • Zeezout
  • Verse bieslook

Voorbereiding

We beginnen met  het schillen van de peer, haal het klokhuis en de pitjes eruit en snijd dan de peer in gelijke blokjes. Snijd ongeveer een kwart uit de citroen en leg dit apart. Snij de of brokkel de Gorgonzola in kleine blokjes en hak ook  de bieslook in kleine stukjes. Snijd  of hak de  walnoten  in  stukjes. Als je   verse walnoten  hebt gekocht  moet je de. Gebruik een scherp mes en leg  je hand over het mes om wegspringen van de walnoten te voorkomen. Anders heb  je nog een extra  klusje, namelijk de walnoot  van de keukenvloer opvegen.

De Bereiding

Zet een  grote pan water op het vuur en  breng  dit aan de kook. Wanneer  het  water eenmaal kookt  voeg  je  een   ruime  eetlepel zout aan het water toe. Wil je nou meer s maak aan de pasta zelf  geven dan kun je ook de  pasta in bijvoorbeeld kippen of  groenten bouillon koken. Kook de pasta vervolgens  in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je kunt natuurlijk de pasta helemaal door en door gaar koken maar ik persoonlijk houd meer van al dente, je heb dan net iets meer bite en structuur in je gerecht, maar dat is persoonlijke smaak.

De saus maken

Neem nu een koekenpan en doe daar de boter in, verwarm de  boter   tot deze heet  is  en  begint  te bubbelen. Doe nu de peer bij de boter en bak  de  peer ongeveer 5 minuten om zo de  smaak los te maken en de  peer zachter te  maken.

Als  de  peer 5 minuten op staat neem je de kwart van de citroen en knijp je deze uit boven de koekenpan. Houd je hand onder de citroen om de pitjes op te vangen. Roe het geheel door en laat nog een minuutje door sudderen.

Dan neem je de kookroom en voegt deze samen met de  gorgonzola toe  aan de peren. Het is belangrijk om goed te roeren om zo de Gorgonzalo te laten  smeelten. Als de Gorgonzola gesmolten is dan is de saus in principe klaar, voeg de helft van de walnoten toe aan de saus zodat ook deze nog iets garing mee krijgen.

Proeven is noodzaak

Zoals elke chef behoort te doen is dit het moment om de saus te proeven en  als dat nodig is om deze meer op smaak te brengen. Als het  nodig is kun je altijd  wat zeezout en peper toevoegen. Wees wel voorzichtig  met zout aangezien de Gorgonzola ook al zout bevat en je de smaak van de saus niet wilt bederven. De saus moet in balans zijn en de smaken zoals het zoete van de peer bevatten, de zoutige uitgesproken smaak van de Gorgonzola en daar moet het frisse tegenover staan van de citroen.

De pasta en de saus hebben ongeveer de zelfde bereidingstijd nodig dus die  zijn zo een beetje  gelijk  klaar. Giet de pasta af in een vergiet en doe deze gelijk terug in de pan. Roer gelijk de Gorgonzola saus door de pasta om plakken te voorkomen.

Serveer de pasta in een mooi diep bord en maak deze af met een garnering van gehakte stukjes walnoot en vers  gehakte bieslook.

Buon appetito!

Meer recepten met Penne vind u hier