ravioli-al-tartufo-bianco

Ravioli al Tartufo Bianco of Ravioli met witte truffel is echt zo een klassieker die je in deze tijd van de feestdagen eigenlijk niet mag missen. Ravioli zijn kleine deeg kussentjes voorzien van een vulling van ongeveer 3 x 3 cm groot. De vulling kan verschillen evenals de vorm. De klassieke Ravioli en meest bekende vorm is waarschijnlijk de vierkant kussentjes. Echter vorm als cirkels en halve maantjes zijn ook veel voorkomend.

De witte truffel is een soort paddenstoel die maar heel moeilijk te vinden is. Dit maakt dat de prijs voor wilde truffel nog al eens hoog op kan lopen. Daarnaast heeft truffel een sterke uitgesproken smaak wat maakt dat je truffels maar heel spaarzaam gebruikt.

Dit recept vraagt ongeveer een uur voorbereiding
Daarnaast moet je ook nog 30 minuten inplannen voor het rusten
De algehele kooktijd ligt rond 8 minuten
Dit recept is berekent op 4 personen

Wat heb je nodig aan ingrediënten ?

 • 300 gram bloem, plus wat extra om het aanrecht mee te bestuiven
 • 3 eieren
 • Zout
Voor de vulling
 • 350 gram Ricotta
 • 60 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 ei
 • 2 mespuntjes vers geraspte nootmuskaat
 • Zout
 • Gemalen zwarte peper

Voor de saus

 • 80 gram gesmolten boter
 • 1 witte truffel geschaafd

Het deeg maken

Zelf pasta deeg maken is natuurlijk het lekkerst. Natuurlijk om tijd te besparen kun je kant en klare pasta kopen maar zelf maken is lekkerder en het is ook nog leuk om te doen, ook al vraagt het wat spierkracht.

Wij beginnen met het zeven van de bloem zodat er geen klontjes meer inzitten. Dit is het makkelijkst als je dat boven het aanrecht doet of op een snijplank zodat de gezeefde bloem uiteindelijk een mooi bergje op je werkblad heeft gevormd. Maak een kuiltje in het midden van het bergje bloem tot op het werkblad.

Breek nu de eieren in dat kuiltje en voeg daar wat zout aan toe. Door nu de bloem naar het midden toe werkend te mengen met die eieren kreeg je een deeg bal. Kneed de deegbal stevig door om zo de gluten in de bloem hun werk te laten doen. Leg de deegbal in een kom of laat hem op het werkblad liggen, dek hem af met een schone theedoek en laat dit 30 minuten rusten.

De vulling maken

Terwijl het deeg rust gaan wij de vulling maken.Neem een grote kom en een zeef. Doe de Ricotta in de zeef en druk deze door de zeef heen met een houten lepel of de achterkant van een soep lepel. Mix daar de Parmezaanse kaas, het ei en de nootmuskaat doorheen en maak het geheel op smaak met peper en zout

De Ravioli al Tartufo Bianco vormen

Bestuif eerst jouw werkblad met wat bloem om plakken van het deeg te voorkomen. Haal het deeg onder de theedoek vandaan en rol dit vervolgens uit tot een dunne lap deeg van ongeveer 6 cm breed. Hoe breder de lap deeg hoe groter je de Ravioli kan maken natuurlijk. Je kunt dit met de deegroller doen of met een pasta machine. 

Leg de lap op het werk blad. Neem nu kleine hoopjes van de vulling en leg die op 1 kant van de deeglap. Houd rekening met het feit dat je het deeg moet kunnen sluiten dus niet te dicht aan de buitenrand. als je de hoopjes gelijkmatig hebt verdeeld over de deeglap vouw je het deel van het deeg waar geen vulling op ligt over de vulling heen. om te voorkomen dat de boel openspringt neem je wat ei en daar bestrijk je de randen van het deeg mee rondom de vulling.

Ravioli dichtvouwen

Druk nu het deeg om de vulling heen aan en probeer om zoveel mogelijk te voorkomen dat er lucht onder het deeg blijft zitten. Als er lucht onder blijft zitten is er een grote kans dat de Ravioli open springt tijdens het koken en dat wil je natuurlijk niet.

Ravioli snijden

Als het deeg eenmaal mooi aangedrukt is is de Ravioli klaar om te snijden. Dit kun je natuurlijk met de hand doen met een scherp mes maar er zijn ook legio Ravioli persjes te vinden die ook gelijk de randen van de ravioli afwerken en tegelijkertijd de Ravioli uit de deeglap snijden. Mocht je met de hand snijden en toch de rand willen afwerken kun je dat bijvoorbeeld doen met een vork. Hoe je het ook doet het belangrijkste van alles is dat de Ravioli goed dicht zit en aangedrukt is.

Ravioli snijden met de hand

Zet in de tussentijd een grote pan water op met daarin wat zout en breng die aan de kook. Doe daar nu de Ravioli bij maar doe dit een delen. De kans is anders zeer groot dat de Ravioli aan elkaar gaat plakken. De ravioli is gaar en klaar als hij boven komt drijven en al dente oftewel beetgaar zijn. Neem de Ravioli dan uit de pan met bijvoorbeeld een schuimspaan en leg deze in een voorverwarmde schaal. Bestrooi de Ravioli al Tartufo Bianco met de gesmolten boter en strooi er de geschaafde truffel over heen. Dien het gerecht direct op.

Mangiare Gustoso

 • Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

  Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

  14.95
  Bestellen
 • Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

  Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

  Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

  Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Kruidenschaar in doos

  Triangle Kruidenschaar in doos

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Spies voor grill en oven met ring 20 cm lang

  Triangle Spies voor grill en oven 20 cm lang met ring

  3.95
  Bestellen
 • Triangle Special Golfsnijder

  Triangle Special Golfsnijder

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • Cannonau di Sardegna Antichi Poderi Jerzu Collezione Privata

  Cannonau di Sardegna Antichi Poderi Jerzu Collezione Privata

  11.98
  Bestellen
 • Jean Baptiste Audy Haut-Médoc

  Jean Baptiste Audy Haut-Médoc

  10.49
  Bestellen
 • Aanbieding! Château Le Grand Moulin Cuvée Prestige

  Château Le Grand Moulin Cuvée Prestige

  7.49
  Bestellen
 • Aanbieding! Oro Italiano Pinot Grigio delle Venezie

  Oro Italiano Pinot Grigio delle Venezie

  5.99
  Bestellen