tagliatelle-nero-con-vongole-e-cozze

Tagliatelle con vongole e cozze zou in het Hollands Tagliatelle met venusschelpen en mosselen worden genoemd. Het ontbrekende woordje hier is echter het woordje Nero of zwart in het Nederlands. De Tagliatelle is namelijk zwart van kleur en dat is voor veel mensen een vreemde gewaarwording. Als mens hebben wij geleerd dat zwart voedsel niet eetbaar meer is of erger nog giftig kan zijn. Niets is minder waar in dit geval want de Tagliatelle heeft zijn kleur te danken aan inktvisinkt.

Vreemd genoeg als je dit gerecht op een wit bord serveert dan wordt Tagliatelle con vongole e cozze ineens een heel speciaal en trendy gerecht dat absoluut in het oog springt.

De bereiding van dit gerecht vraagt ongeveer 25 minuten
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat is het boodschappenlijstje voor Tagliatelle con Vongole e Cozze?

  • 450 gram verse mosselen
  • 450 gram verse venusschelpen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 grote handvol gehakte verse peterselie, plus wat extra voor de garnering
  • 175 ml droge witte wijn
  • 250 milliliter visbouillon
  • 1 kleine verse rode chili peper van pitjes ontdaan en fijn gehakt
  • 350 tot 400 gram Tagliatelle met inktvisinkt
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

De voorbereiding

We gaan beginnen met het schoonschrobben van de Vongeole en de mosselen. Alle schelpen die open blijven staan haal je eruit en gooi je weg. Je kunt een openstaande schelp een scherpe tik op de schelp geven met bijvoorbeeld de achterkant van een mes. Gaat de schelp dan niet dicht dan absoluut weg er mee.

De bereiding

Neem een redelijk grote pan en verhit hierin de helft van de olijfolie. Voeg de ui toe en bak deze op laag vuur tot de ui zacht is en glazig. Voeg nu de knoflook toe samen met ongeveer de helft van de peterselie en wat vers gemalen zwarte peper en zout.

Voeg nu de mosselen en de venusschelpen toe en giet vervolgens de witte wijn erbij. Leg nu een deksel op de pan en draai het vuur hoog. Breng alles aan de kook en laat dit ongeveer 5 minuten doorkoken. Schud ondertussen de pan geregeld even om.

Neem nu een vergiet en en doe daar de mosselen en Venusschelpen in en laat deze uitlekken boven een kom. Intussen haal je alle de kruiden en alle schelpen die niet opengegaan zijn eruit en die gooi je weg. Doe het opgevangen vocht terug in de pan en voeg daar de visbouillon aan toe.

Voeg nu de rest van de peterselie toe en de chilipeper toe. Breng het vocht aan de kook en laat dit een paar minuten door koken tot er een deel van het vocht verdampt is. Draai dan het vuur uit.

Haal nu bij ongeveer de helft van de schelpen het bovenste schelpdeel weg en gooi dit weg. Doe dan alle mosselen en venusschelpen in de pan met het gekruide vocht erbij. Leg een deksel op de pan en laat dit zo even staan.

De pasta koken

Breng nu een grote pan met ruim water en zout aan de kook. Voeg nu de Tagliatelle toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot de Tagliatelle al dente of beetgaar is.

Giet nu de pasta af en doe deze terug in een schone pan. Doe hier het restant van de olijfolie bij. Draai het vuur nu omhoog en verwarm de schelpen snel. Meng dan het gekruide vocht door de schelpen mix.

Neem nu 4 (liefts voorverwamde) borden. Het mooist is spierwit voor de presentatie omdat de zwarte pasta er dan echt uitspringt. Verdeel de pasta over de 4 borden en schep daar de schelpenmix over heen. Garneer het gerecht nog met wat gehakte peterselie en dien het dan direct en heet op.

Buon Apetito

Meer recepten met Tagliatelle vind u hier

  • Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed

    Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed

    18.99
    Bestellen
  • Triangle Spies voor grill en oven met ring 25 cm lang

    Triangle Spies voor grill en oven 25 cm lang met ring

    3.95
    Bestellen
  • Triangle Rasp groot met handig opvangbakje

    Triangle Rasp groot met handig opvangbakje

    22.95
    Bestellen
  • Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm

    Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm

    10.95
    Bestellen
  • Triangle Keukenschaar van roestvrij staal

    Triangle Keukenschaar van roestvrij staal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Juliënnesnijder extra fijn van roestvrij staal

    Triangle Juliënnesnijder extra fijn van roestvrij staal

    10.99
    Bestellen
  • Triangle Pincet met dubbele knik 15cm

    Triangle Pincet met dubbele knik 15cm

    7.95
    Bestellen
  • Triangle Keukentang van roestvrij staal 24 cm

    Triangle Keukentang van roestvrij staal 24 cm

    8.95
    Bestellen
  • Aanbieding! San Luigi Pinot Grigio Terre Siciliane IGP

    San Luigi Pinot Grigio Terre Siciliane IGP

    12.99 7.99
    Bestellen
  • Aanbieding! San Tanaro Private Collection Barbera d'Asti Superiore DOCG

    San Tanaro Private Collection Barbera d’Asti Superiore DOCG

    14.99 8.99
    Bestellen
  • Aanbieding! Uggiano 'Chardó' Chardonnay Toscana IGT

    Uggiano ‘Chardó’ Chardonnay Toscana IGT

    13.99 7.99
    Bestellen
  • Aanbieding! Miliasso 8 Vites Piemonte DOC

    Miliasso 8 Vites Piemonte DOC

    12.49 7.99
    Bestellen