Trenette ai Frutti di mare is een typisch Genuaans recept en is kleurrijk en erg lekker. De saus is relatief dun wat uitnodigt om een goed stuk vers en knapperig Italiaans brood mee te serveren.

Wat heb je nodig

Voor 4 personen

3 eetlepels olijfolie
1 kleine ui fijngehakt
1 teen knoflook uit de knoflookpers
½ verse rode chilipeper van zaad ontdaan en fijngehakt
200 gram Pomodori blokjes uit blik
2 eetlepels verse gladde Peterselie fijngehakt
400 gram verse Venusschelpen
400 gram verse Mosselen
60 milliliter witte wijn
400 gram gedroogde Trenette (kan ook vervangen worden door Linguine of Spaghetti)
Verse Basilicum blaadjes
90 gram gepelde Garnalen (indien ingevroren eerst ontdooien en drogen deppen)
zout
Gemalen zwarte peper
Gehakte verse kruiden voor garnering

De bereiding

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Voeg de ui en chilipeper toe en bak dit op middel hoog vuur aan gedurende een minuut of 2 terwijl u voortdurend blijft roeren. Roer nu de tomaten er doorheen samen met de helft van de peterselie en breng op smaak met peper en zout.

In de tussentijd maak je de venusschelpen en mosselen met een borsteltje onder koud stromend water schoon. Schelpen die al openstaan geef je een tik op met een lepel, gaat de schelp niet dicht dan gooi je deze weg(die is niet vers meer en kan je goed ziek van worden).

Verhit nu in een grote steelpan de rest van de olijfolie. Voeg hier de schelpen en mosselen aan toe en roer bak ze een paar seconden op hoog vuur. Giet nu de wijn erbij en sluit de pan goed af met een passend deksel. Kook de schelpen ongeveer 5 minuten waarbij je de pan geregeld opschud. Als de Venusschelpen en mosselen openstaan zijn ze klaar.

Haal de pan van het vuur en doe de schelpen met een schuimspaan in een kom. Schelpen die niet open gegaan zijn gooi je ook weg. Neem nu het kookvocht en zeef dit in een kom of beker en zet dit apart. Haal nu 8 Venusschelpen en 4 mosselen uit de pan en leg deze apart. De rest van de schelpen haalt u leeg.

Kook nu de pasta naar de aanwijzingen op de verpakking. Intussen voeg je 120 ml van het kookvocht bij de tomatensaus. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur laag. Scheur of snipper de basilicum blaadjes door de saus en doe de garnalen, venusschelpen en mosselen bij de tomatensaus. Roer alle goed door en breng het op smaak met zout en peper.

Giet nu de pasta af en doe deze in een voorverwarmde schaal. Voeg de saus met zeevruchten toe en meng alles door elkaar zodat de pasta aan alle kanten bedekt is door de saus. Dien dit gerecht op in 1 persoon kommen, strooi de gehakte verse kruiden over het gerecht en garneer het geheel met 2 van de achtergehouden venusschelpen en een mossel