wijn terminologie

Wijn terminologie is een duur woord voor uitdrukkingen over wijn. Italië is bij uitstek een land waar wijn een belangrijk deel vormt van het dagelijks leven.  Maar welke wijn past nou het best bij jou of bij jouw gerechten.

Het maken van een wijnkeuze kan nogal eens tot verwarring leiden. In de wijnwereld wordt bijvoorbeeld nogal eens gesproken over het smaak profiel van een wijn. Nee dat is geen foto van een fles wijn in profiel geschoten. Het gaat dan om de smaak van de wijn en hoe die omschreven wordt.

Karakter van de wijn

Elke wijn heeft zijn eigen karakteristieken. Voor een groot deel heeft dat te maken van de druivensoort waar de wijn van is gemaakt maar ook gisting en het soort vaten waar wijn in bewaard wordt beïnvloeden de smaak. Met dit artikel willen wij proberen om je een beetje wegwijs te maken in de terminologie van de wijn wereld.

wijnvaten
wijnvaten

Het etiket van een fles wijn verteld veel over de wijn en haar herkomst. Zo staat er vrijwel altijd op van welk wijnhuis de wijn afkomstig is. Als je bekend bent met de wijnhuizen zou het dus kunnen dat dit een onderdeel is van jouw wijnkeuze. De ene Chianti is de andere niet zo gezegd.

Kwaliteit en inhoud Controle

Als je wel eens Franse wijn drinkt heb je waarschijnlijk de aanduiding Appellation d’Origine Contrôlée wel eens gezien, vaak afgekort naar AOC of AC. Dit is een garantie kenmerk voor Franse wijnen.

Bij de Italiaanse wijnen staat er meestal een aanduiding op het etiket die verteld of de afkomst van de wijn is gecontroleerd. Als de herkomst van een wijn is gecontroleerd wordt dit aangegeven met de afkorting D.O.C.

Dat gaat echter nog een stap verder. Als de herkomst van de wijn is gecontroleerd en er is een kwaliteitsgarantie aan de wijn gegeven die is afgegeven door de Italiaanse overheid dan word dit aangeduid met de afkorting D.O.C.G.
Een wijn met deze aanduiding heeft dus altijd een gegarandeerd smaakprofiel en word gezien als een van de betere wijnen.

uitleg etiket Italiaanse wijn
uitleg etiket italiaanse wijn

In termen van smaken zijn er natuurlijk legio aanduidingen. Als je weet wat ze betekenen weet je dus ook wat je van een wijn kunt verwachten. Dat maakt het maken van een keuze weer een stuk gemakkelijker.

De Kleuren

Wijnen zijn er in verschillende kleuren en ook die hebben in dit geval een Italiaanse naam

  • Bianco = Wit
  • Rosso = Rood
  • Rosato = Rosé
wijn kleuren
Wijn kleuren

De smaken

  • Abbocato = Zoetig
  • Amabile = enigzins zoet of liefelijk
  • Amaro = Bitter
  • Aspro = Wrang
  • Astringente = Samentrekkend
  • Corposo = Krachtig of vol
  • Delicato = Verfijnd of delicaat
  • Dolce = Zoet
  • Frizante = Sprankelend
  • Frutatto = Fruitig
  • Generoso = Robuust, krachtig of aangenaam
  • Gradevole = aangenaam
  • Grazioso = Innemend

Een wijn met een All’annata is een wijn die moet worden gedronken in het jaar na de oogst en betekent vrij vertaald zoiets als “van het jaar”.

De term All’origine dalle cantine verteld je van welk wijnhuis of uit welke kelders de wijn afkomstig is.

Klassieke wijnen krijgen de aanduiding Classico. Dit zijn meestal wijnen die klassiek uit zijn in een bepaald gebied.

Als je Da invecchiamento op de fles ziet staan wil dat zeggen dat de wijn nog moet af rijpen op de fles.

De term Ottenuto du uve geeft aan uit welke druivensoort de wijn is gemaakt.

Een wijn met de term Servire fresco dient koel te worden geserveerd. Vaak bij witte wijnen.

De term Spumante betekent schuimend en zijn dus Mousserende wijnen.

Als je wilt weten wat het oogstjaar is dan ga je op zoek naar de term Vendemmia.

Iedere wijn heeft zijn eigen ideale temperatuur waar mee zij geserveerd moet worden voor de beste smaakervaring. Op een Italiaans wijnetiket vind je dat bij de term Temperatura di servizio.

image sources