garganelli-primavera

Garganelli Primavera is een heerlijk voorjaarsgerecht met ingrediënten van het seizoen. De groenten en hun kleuren maken van dit gerecht vrolijk uit en zeer smaakvol gerecht en perfect geschikt voor de warmere lente of zomerdagen. Het bindmiddel die ingrediënten bij elkaar brengt is boter , u kunt daar natuurlijk ook een mooie extra vergine olijfolie voor gebruiken.

De voorbereiding voor dit gerecht vraag een minuut of 30.
De gehele kooktijd ligt rond 20 minuten
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig ?

  • 1 bosjes jonge Asperges, om en nabij 350 gram
  • 300 gram middel grote gekookte garnalen
  • 4 jonge wortelen, met loof
  • 1 bosje lente uien
  • 130 tot 150 gram vers gedopte doperwten
  • 350 tot 400 gram Garganelli
  • 60 ml droge witte wijn
  • 75 gram ongezouten roomboter in blokjes gesneden
  • Een aantal takjes gladde peterselie
  • Een aantal takjes verse munt
  • Een paar takjes Basilicum
  • Vers geraspte Parmezaanse kaas om “on the side” te serveren
  • Gemalen zwarte peper
  • Zout

De bereiding

We beginnen met het schoonmaken van de Asperges. Asperges hebben een houterig stukje onder aan waar de Asperges in de grond in heeft gestaan. Dit stukje halen we weg, je kunt dit afsnijden maar sneller is om de Asperges tussen duim en wijsvinger te pakken en te buigen. De Asperge zal dan precies daar breken waar het houterige deel stopt.

Snijd nu eerst de Asperges punt diagonaal af en snijd vervolgens de rest van de Asperges diagonaal in stukjes van ongeveer 4 cm. Snijd vervolgens ook de garnalen in stukjes van rond de 4 cm.
*tip: Je kunt dit gerecht ook vegetarisch maken door simpel weg de Garnalen weg te laten.

Doe nu de Asperges, worteltjes en doperwtjes in een pan met kokend water waar je zout aan hebt toegevoegd

. Houd de Asperges puntjes nog even apart, want die hebben minder kooktijd nodig. Kook de groenten gaar in een minuut of 8. Voeg in de laatste 3 minuten ook de Asperge puntjes toe.

Zet een pan op het vuur gevuld met water en wat zout en breng dit aan de kook. Doe vervolgens de Garganelli erbij en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze beetgaar of al dente is.

Intussen gieten wij de groenten af en doen deze terug in de pan. Voeg nu de witte wijn en de boter of olie toe en breng het op smaak met zout en peper. Houd het vuur matig en roer alles voorzichtig door tot dat de wijn geheel verdampt is en de groenten geglaceerd zijn door de boter of olie.

Giet de pasta nu af en doe deze in een (liefst voorverwarmde) schaal of kom. Voeg de lente uitjes toe samen met de vers gehakte kruiden en meng alles voorzichtig maar wel goed door. Zet dit gerecht direct heet op tafel en serveer de geraspte Parmezaanse kaas ernaast.

Mangiare Gustoso

Wijntip: Een mooie witte wijn die misschien goed past bij dit gerecht zou de Massaccio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore kunnen zijn