Pasta alle Carrettiera is een recept uit de Romaanse keuken. De term “alla Carrettiera”betekent vrij vertaald “op de manier van de wagemenner”. Volgens de Romeinen is dit recept een typisch Romaans recept. Echter de Napolitanen en Sicilianen beweren hetzelfde. Dat betekent dus ook dat er vele variaties op dit recept bestaan.

Pasta alle Carrettiera is een snel recept en simpel gerecht maar zit wel bomvol smaak.

Wat heb je nodig ?

Voor 4 personen

15 gram gedroogde Porcini
175 milliliter warm water
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook
75 gram Pancetta(ontbijtspek kan ook) in reepjes gesneden
225 gram kleingesneden champignons
400 gram gedroogde Penne (of pastasoort naar eigen idee)
200 gram Tonijn in olijfolie uit blik, uitgelekt
Zout
Gemalen zwarte peper
Vers geraspte Parmezaanse kaas voor bij het opdienen en garneren

De bereiding

Neem een kleine kom en doe hier de Porcini in. Giet hier het warme water overheen en laat dit ongeveer 15 tot minuten weken.

Neem nu de knoflook teen en plet deze met een bij voorkeur houten lepel. Verhit nu de olijfolie een grote steelpan en doe daar de geplette teen knoflook in. Bak de knoflook teen zachtjes voor ongeveer 2 minuten. Als de knoflook zijn smaak heeft afgegeven aan de olie verwijder je de teen uit de olie. Doe nu de Pancetta of ontbijtspek bij de olie en bak dit voor ongeveer 3 to 4 minuten onder af en toe roeren.

Neem de Porcinni en doe deze in een zeef waarbij je met een bakje het week vocht opvangt, bewaar dit weekvocht. Hak nu de Porcini klein, neem nu alle paddenstoelen en doe deze in de steelpan met de Pancetta. Beek dit geheel nu voor een minuut of 2 en voeg dan 90 ml van het weekvocht van de paddenstoelen erbij. Breng dit op smaak met peper en zout. Laat het geheel ongeveer een minuut of 10 zachtjes door koken terwijl je het geheel af en toe roert.

Kook nu de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet daarbij het resterende weekvocht bij het kookvocht voor de pasta.
Neem nu de uitgelekte tonijn en voeg deze toe aan de paddenstoelen en pancetta mix en roer dit voorzichtig door. Proef of alles goed op smaak is zo niet breng dan op smaak met zout en peper.

Giet de gekookte Penne af en laat dit goed uitlekken. Doe de Penne het liefst in een voorverwarmde schaal en giet de saus er over heen. Meng het geheel goed door en bestrooi jouw gerecht ruim met de Parmezaanse kaas. Dien het gerecht direct en heet op. De rest van de Parmezaanse kaas kunt je er apart naast serveren

mangiare gustoso